BRUXELLES. Concert Zdob și Zdub, la Festivalul Balkan Trafik

Formația Zdob și Zdub va participa online la cea de-a XV-a ediție a Festivalului Balkan Trafik, desfășurat în perioada 22-25 aprilie, în cadrul unui program internațional multidisciplinar și multilingv, care cuprinde muzică, cinema, debates, street art și expoziții. Concertul formației Zdob și Zdub, care va avea loc sâmbătă, 24 aprilie, poate fi urmărit pe platforma www.balkantrafik.com.

Zdob și Zdub este o formație de rock alternativ, din Republica Moldova,formată din Roman Iagupov – voce, Mihail Gîncu – chitară bas, Sveatoslav Starus – chitară, Andrei Cebotari – tobe, Valeriu Mazilu – trompetă, Victor Dandes – trombon.Formația va interpreta cântece de pe noul lor album „Bestiarium”. De-a lungul timpului, a cântat în deschiderea unor concerte cu formații și artiști de renume mondial, precum Red Hot Chili Peppers, Emir Kusturica & No Smoking Orchestra, Biohazard, Rollins Band, Rage Against The Machine, Soulfly, The Garbage, Fun Lovin' Criminals, Linkin Park și a fost invitată să participe la o serie de proiecte, unul dintre ele fiind Linz Europe Tour 2007-2009, un proiect cultural european care a întrunit artiști din țările dunărene.În 2012, Zdob și Zdub a lansat cu Asphalt Tango Records albumul „Basta Mafia”, pe care l-a promovat în orașe importante din Germania, Belgia, Austria, România, Ungaria, Elveția, Danemarca.

Balkan Trafik, considerat unul dintre festivalurile belgiene cu cea mai mare priză la public, este o sărbătoare a muzicii, a dansului și a artelor spectacolului. Cofinanțat prin Programul Europa Creativă al Uniunii Europene, Festivalul aduce în inima Europei reprezentanți ai tuturor țărilor din centrul și sud-estul continentului. Ediția din 2021 prezintă 10 formații din țări din Europa Centrală, de Est și de Sud-Est. Artiștii vor prezenta amănunțit demersul creativ propriu, rezultat din provocările societăților și comunităților în care trăiesc și se exprimă artistic: Shantel & Bucovina Club Orkestar, Dubioza Kolektiv, Zdob și Zdub, Bernard Orchestar, Mec Yek Naked, Gipsy Groove, Stereo Banana, Balkan Jazzović Quintet și The Rocking Beez.

ICR Bruxelles este partener de tradiție al Festivalului Balkan Trafik, participând încă de la prima ediție (2007) cu ansambluri, formații și artiști valoroși, recunoscuți la nivel internațional. Pe lângă această deschidere a festivalului către scena contemporană conceptuală, festivalul continuă tradiția de promovare a muzicii şi a folclorului autentic european.