Cinci fotografi români vor fi prezenţi şi vor expune la galeria Fotografevi din Istanbul. Fiecare dintre ei a ales 8 instantanee revelatoare pentru activitatea lor fotografica, pentru stilul, performanţele şi evoluţia carierei lor. Fotografii prezenţi lucrează la graniţa dintre fotojurnalism şi arta fotografică propriu–zisă, dezvoltând un stil personal care prezintă realitatea socioculturala şi politică într-o manieră estetică, dar nu estetizantă. Selectia a fost făcută de către Hasan Senyuksel, fondator Fotografevi şi editor al publicaţiei de specialitate IZ. Expoziţia oferă o imagine caleidoscopică a foto-jurnalismului în România.
Pe 20 aprilie Bogdan Croitoru, Dragoş Lumpan, Şerban Mestecăneanu şi Cristian Movila vor vorbi despre experienţa lor ca fotografi liberi profesionişti în şi din România. Ei vor lansa o dezbatere care va porni de la chestiuni de bază precum ce înseamnă o bună fotografie, care este relaţia între această profesie şi aceea de jurnalist, ce înseamnă de fapt să fii un fotograf freelance.
În perioada 23-25 aprilie, Şerban Mestecăneanu va susţine un workshop având ca temă fotografia instantaneu – Street Photography, a Hit or Miss Business. Cele mai bune recompense şi premii sunt în general obţinute pentru astfel de momente dificile surprinse in instantaneele fotografice, iar tehnica instantaneelor este probabil cea mai uzitată în domeniul imaginii. Atelierul se adresează tinerilor fotografi interesaţi de acest domeniu care vor învăţa timp de trei zile chestiuni teoretice şi practice legate de instantaneul fotografic.
Această serie de evenimente marchează începutul unui parteneriat între ICR Istanbul şi Fotografevi care are ca scop promovarea fotografiei româneşti în Turcia şi facilitarea colaborării viitoare între fotografi români şi turci.
Bogdan Croitoru - trăieşte şi lucrează în Bucureşti, s-a lansat încă din 2006 lucrând ca fotograf pentru publicaţii ca National Geographic, Der Spiegel, Stern, alegând cu precădere subiecte socio-culturale. În 1999 devine foto-reporter profesionist, fiind angajat de Evenimentul Zilei. În 2001 absolvă Facultatea de Biologie la Universitatea din Bucureşti, apoi obţine un masterat în neurobiologie-etologie la aceeaşi universitate. În 2004 urmează cu success cursurile Şcolii populare de artă din Bucureşti, la secţia fotografie. În ultimii 5 ani lucrează mai ales pentru ediţia în limba română a revistei National Geographic şi pentru ediţiile internaţionale ale revistelor NG Nederland şi NG Traveller. Ca membru al fotoclubului român "7 zile" este coautorul albumului fotografic “Maramureş, 7 ani, 7 zile", Humanitas, Bucureşti, 2007.
Dragoş Lumpan - trăieşte şi lucrează în Bucureşti, fotograf liber profesionist, colaborează constant cu National Geographic, este un artist complex care atinge cele mai puţin vizibile aspecte ale realităţii (printre altele a publicat un album despre viaţa monahala intitulat "Faţete ale vieţii monahale"). A expus în întreaga lume: Luxemburg , Veneţia, Londra, Istanbul, Bucureşti, New York, Washington, Boston, Dartmouth, San Francisco. Cea mai recentă lucrare a sa, dedicată transhumanţei, finanţată de Programul Cantemir al Institutului Cultural Român a fost itinerată în Europa şi a fost publicată în albumul intitulat "Ultima transhumanţă" în anul 2011. "Ultima transhumanţă" a fost expusă în cadrul Târgului de artă "Artist-Tuyap" 2011, cu sprijinul ICR Istanbul. Lucrează totodată ca director de imagine pentru industria filmului.
Şerban Mestecăneanu - fotograf freelance care trăieşte în Bucureşti şi lucrează cu precădere în proiecte axate pe problematici culturale sau sociale. Lucrările sale sunt expuse în toată lumea şi au dobândit prestigioase distincţii cum ar fi "Medalia de aur la Tierenberg Linz, Austria, secţiunea Trăiri - Emoţii "Super Circuit International Photography". Este autorul a două albume fotografice Sonoro - imaginându-ne muzica publicat la Igloo media în 2008, album alb-negru, şi Opera - faţa cea nevăzută publicat de Petrom gas în 2008, de asemenea în alb şi negru. Este director al SAFO, târgul internaţional de fotografie Bucureşti.
Cristian Movila – născut în Bucureşti, fotograf freelance din 2005, şi-a inceput activitatea în domeniu cu doi ani înainte (2003) ca angajat al agenţiei de presă Mediafax. Lucrările lui Cristian sunt variate de la conflicte armate până la subiecte sociale, în special în zone precum Orientul Mijlociu, Rusia, Europa de Est, fosta Uniune Sovietică sau Statele Unite ale Americii. Este preocupat să fotografieze imagini de război, de conflict sau foamete, precum şi alte imagini reprezentânt coflicte sociale şi politice. Imaginile pe care le-a surprins peste tot au apărut în numeroase publicaţii internaţionale, inclusiv în National Geograhic, Newsweek, The New York Times Magazine, Paris Match şi altele. Un exemplu grăitor al crezului său artistic este Campania „Visuri neterminate". În 2005, în timp ce vizita spitalul de copii Marie Curie din Bucuresti, Cristian a fost profund impresionat de suferinţa la care a fost martor acolo. De aceea, a dorit să foloseasca puterea imaginii fotografice ca să ajute copiii bolnavi de cancer. După 2 ani de lucru la acest proiect a organizat în 2008 o expoziţie de fotografie şi o campanie filantropică în Bucuresti şi Paris, prin intermediul cărora s-au adunat 3,2 milioane de euro pentru a sprijini tratarea fazei incipiente de cancer la copii.
Marin Raica – tânăr fotograf mai puţin cunoscut din România, a lucrat pentru publicaţii ca România Liberă şi Jurnalul Naţional. Portretele sale remarcabile au, în acelaşi timp, o mare valoare artistică, dar şi una etnografică, Marin fiind capabil să surprindă momente de viaţă şi să releve in acelasi timp contextul socio-cultural al instantaneelor sale. Fotografia denotă o profundă sensibilitate pentru fizionomia umană şi pentru expresiile acesteia.