În fiecare an, la 20 martie, 77 de membri şi observatori ai Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei (OIF) celebrează Ziua Internaţională a Francofoniei. Şi în Polonia, statele francofone dedică acestei aniversări, în luna martie, diverse manifestări culturale, artistice şi educaţionale, pentru o mai bună promovare a limbii franceze, dar şi în scopul cooperării şi solidarităţii dintre state. Pe tot parcursul acestei luni, atât la Varşovia, cât şi în importante oraşe poloneze - Cracovia, Poznań, Wrocław, Łódź - vor avea loc concerte, seri de poezie, conferinţe, prelegeri, reprezentaţii de teatru, proiecţii de filme, toate acestea acompaniate de un bogat program educaţional.
Institutele culturale şi ambasadele participante la celebrarea Zilei Internaţionale a Francofoniei au iniţiat un Festival de filme francofone care se va desfăşura la Varşovia. În cadrul acestuia, Institutul Cultural Român de la Varşovia a participat prin prezentarea filmului Trois exercices d’interpretation, în regia lui Cristi Puiu, a cărui proiecţie a avut loc la Cinematograful KinoLab din cadrul Centrului de Artă Contemporană Zamek Ujazdowski din Varşovia, în data de 1 aprilie 2014. Festivalul de filme a mai inclus proiecţii ale unor producţii din Belgia, Canada, Elveţia, Franţa, Grecia, Maroc.
O componentă importantă a evenimentelor dedicate francofoniei a reprezentat-o şi atelierele pentru copii. România a fost reprezentată printr-un atelier susţinut în 13 martie, la Mediateca Institutului Cultural Francez din Varşovia, în cadrul căruia au fost citite poveşti româneşti traduse în limbile franceză şi polonă. Lucrările plastice realizate de copiii participanţi la ateliere au fost expuse la Institutul Cultural Francez din Varşovia.
Totodată, în data de 20 martie, România - prin Institutul Cultural Român şi Ambasada României la Varşovia - a organizat „Seara Gusturilor”, o manifestare în cadrul căreia fiecare ţară participantă la celebrarea Zilei Internaţionale a Francofoniei a prezentat produse culinare specifice, recognoscibile pe harta gastronomică a popoarelor francofone. În acest an „Seara Gusturilor” a fost găzduită de Ambasada României la Varşovia. Institutul a pregătit o expoziţie de fotografie dedicată culturii gastronomice tradiţionale româneşti printr-un element specific al ei, pâinea, prezentată în spaţiile Ambasadei. Materialele grafice, reprezentând pâinea în diferite forme şi contexte regionale şi rituale, au fost puse la dispoziţie de Muzeul de Etnografie Braşov, Muzeul Ţării Crişurilor din Oradea, Muzeul de Etnografie din Chişinău şi de dna. Anamaria Iuga (etnolog al Muzeului Ţăranului Român din Bucureşti).
Mai multe informaţii: [url=www.frankofonia-polska.pl ]www.frankofonia-polska.pl [/url]