- 23 October 2019
- Etichete Evreu fără frontiere. călătorie prin țări Idei și ere Tiberiu roth Libris editorial Cafeneau romaneasca Icr Icr tel aviv
Lansarea volumului de articole Evreu fără frontiere. Călătorie prin țări, idei și ere, semnat de Tiberiu Roth și publicat de editura Libris Editorial, are loc, astăzi, la „Cafeneaua Românească” organizată de Institutul Cultural Român din Tel Aviv. Evenimentul, în limba română, va beneficia de participarea extraordinară a lui Tiberiu Roth, președintele Asociației Sioniste din România și fost lider al Comunității Evreiești din Brașov, și are loc la ora 18:00 la sediul ICR Tel Aviv (Blvd. Shaul Hamelech nr.8, etaj 6).
La masa rotunsă se va vorbi despre identitatea evreiască și tema frontierei în societatea contemporană. „Evreu fără frontiere s-a născut din dorința unei necesare armonizări a adevărului în genere prin transferul cititorului din agitatul și neliniștitul Turn Babel al confuziilor și a lipsei de comunicare, în turnul de fildeș al creatorului, în universul căruia își asumă cu orice preț riscul proclamării păcii universale, evocând tuturor celor ce vor călca pragul avertismentului că: Ignoranța și trufia, invidia și ura, dorința de putere și setea de sânge au fost la originea crimelor, cărora le-au căzut victime de-a lungul timpurilor oamenii și grupurile umane - triburi, comunități zonale sau popoare întregi. Tiberiu Roth ne invită, așadar, în interiorul serenității și francheței unui spațiu al iubirii necondiționate, pe care și l-ar dori a fi fără frontiere!”, spune Mircea Brenciu.
„La Tiberiu Roth, memoriile, deşi strâns legate şi de multe ori confundate cu autobiografia, diferă de aceasta prin faptul că accentul e pus pe evenimente exterioare, analizele lor, inserturi erudite despre acestea, în timp ce autorii de autobiografii sunt obsedaţi de ei înşişi, îşi metamorfozează biografia în sicră declanşatoare şi centru al scriiturii, autorii de memorii fiind persoane care au jucat un rol important în comunităşile lor, în ţările lor, ca Tiberiu Roth, de pildă, sau au observat din apropiere evenimente istorice şi al căror scop esenţial este să descrie ori să interpeteze aceste evenimente”, apreciază Iulian Cătălui, membru al Uniunii Scriitorilor din România.
„Un amestec de jurnalism și de
memorialistică, o încercare a autorului de a trece în revistă istoria
complicată a evreilor, folosind ca pretext un soi de jurnal personal, de
călătorie, și nu numai. Cu un limbaj accesibil și un stil ușor aerisit, foarte
bine documentată și extrem de densă în informații, cartea este la fel de
plăcută ca un roman și la fel de educativă ca un manual de istorie”, conchide Tiberiu
Roth.