Valori morale în Anul Centenarului

Institutul Cultural Român în parteneriat cu Universitatea din București, prin Centrul de Cercetare în Etică Aplicată, organizează marţi, 6 noiembrie, de la orele 18.00, în Sala Mare a ICR (Aleea Alexandru, 38), dezbaterea Valori morale în Anul Centenarului. Vor lua cuvântul prof. univ. dr. Mircea Dumitru, rector al Universităţii din Bucureşti, Valentin Mureșan (Facultatea de Filosofie, UB), prof. univ. dr. Viorel Vizureanu (Facultatea de Filosofie, UB), conf. univ. dr. Cristian Iftode (Facultatea de Filosofie, UB), lect. univ. dr. Emilian Mihailov (director executiv al Centrului de Cercetare în Etică Aplicată).

Dezbaterea va fi un excelent prilej de reflecţie asupra progresului şi a valorilor morale care au marcat parcursul istoric al României în ultimii o sută de ani. Cu această ocazie, participanţii la discuţie vor evoca legătura intimă dintre Centenarul Marii Uniri şi problematica valorilor morale, o legătură ce reflectă dimensiunea dublă a idealului Marii Uniri, nu doar politică, ci și profund morală. Totodată, dezbaterea va constitui şi o provocare de reflecție asupra prezentului românesc, la 100 de ani de la Marea Unire. Întrebarea sub care va sta întregul eveniment este: „Cât de mult am învăţat împreună în ultima sută de ani, unde suntem acum şi, mai ales, care sunt perspectivele morale ale societăţii româneşti”.

Intrarea este liberă.

Universitatea din Bucureşti este considerată cea mai importantă instituţie de învăţământ, cercetare şi cultură din România, dobândind, în cei peste 150 de ani de existenţă, un solid prestigiu naţional şi internaţional. Numeroasele generaţii de studenţi şi profesori au reuşit să impună universitatea drept una dintre instituţiile de referinţă pentru întreaga societate românească, fiind prima instituţie din țară ce figurează în topul primelor 600 de universităţi din lume.

Centrul de Cercetare în Etică Aplicată al Universității din București este singura instituție din țară unde se studiază discipline etice, de la teoriile morale clasice, la bioetică, etica viitorului, etica noilor tehnologii și managementul eticii în organizații. Centrul şi membrii săi îşi asumă rolul de a impulsiona dezbaterile și de a încuraja reflecția rațională asupra domeniilor din etică aplicată şi filosofie morală. Modalitatea de a ne împlini scopurile este una socratică, evitând orice fel de tendințe „misionare” de a impune ori dicta o anumită abordare.