Unirea Principatelor Române

Institutul Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția marchează Ziua Unirii Principatelor Române în colaborare cu Muzeul Național de Artă al României (MNAR). În data de 24 Ianuarie 2022, pe pagina de Facebook istituto.romenodivenezia va fi difuzat un material video despre lucrarea de pictură „Hora Unirii la Craiova” de Theodor Aman (1857, ulei pe pânză, 84,5 x 117 cm), aflată în colecția MNAR. Materialul va fi realizat în cadrul muzeului, de către doamna Alina Petrescu, Șef Secție Artă Românească; lectura: Georgiana Iacob, muzeograf.

Vizionați materialul video, începând de luni, 24 ianuarie, ora 09:00:

- pe canalul Youtube al IRCCU Veneția (clic aici)

- pe pagina Facebook a IRCCU Veneția (clic aici)


HORA UNIRII LA CRAIOVA (1857)

THEODOR AMAN (1831, CÂMPULUNG – 1891, BUCUREȘTI)


Theodor Aman, considerat întemeietorul picturii românești moderne, a fost unul dintre primii artiști care s-a școlit la Paris, a abordat toate genurile artistice și s-a remarcat, în epocă, prin formația lui academistă. De la profesorii săi neoclasici de la Academie des Beaux Arts (Martin Drolling și François Edouard Picot), Aman a preluat gustul pentru portret, dar și pentru compozițiile istorice de mari dimensiuni, pictate în liniștea tihnită a atelierului. Fiind mai degrabă un pictor de interior, decât un pictor realist, Aman nu a urmărit neapărat să redea veridicitatea evenimentelor istorice, ci s-a bazat pe resursele inepuizabile ale imaginației sale.

Capodopera lui Theodor Aman, intitulată sugestiv „Hora Unirii la Craiova”, a fost pictată în 1857, cu doi ani înainte de Unirea Moldovei cu Țara Românească. Prefațând marea înfăptuire a lui Alexandru Ioan Cuza din 1859, pictura are o densă încărcătură simbolică și, chiar premonitorie, deoarece anunță un eveniment important din istoria românilor.

Lucrarea face parte dintr-un ciclu mai amplu dedicat de artist compozițiilor istorice și înfățișează una dintre cele mai importante mișcări pro-unioniste din Craiova, din octombrie 1857, la care artistul a participat, alături de 500 de craioveni, încurajați de adoptarea hotărârilor adunărilor ad-hoc ale Moldovei și Țării Românești.

Martor la pregătirea Uniri, Theodor Aman reușește să surprindă atmosfera festivă a manifestării, să redea mulțimea de oameni care dansau în fața Școlii Centrale și să prefațeze, cu doi ani înainte, realizarea marelui deziderat al tuturor românilor. Tot atunci a fost intonat pentru prima dată imnul Hora Unirii, creat de poetul Vasile Alecsandri și pus pe muzica lui Alexandru Flechtenmacher, devenind un simbol național.

În fiecare an, pe 24 ianuarie, românii sărbătoresc Ziua Unirii Principatelor Române, înfăptuită în 1859, prin dubla alegere ca domnitor a lui Alexandru Ioan Cuza în Moldova și Țara Românească.