Salonul de poezie al Institutului Cultural Român de la Stockholm îşi încheie programul de primăvară miercuri, 14 mai, cu o întâlnire între poetele Denisa Comănescu şi Camilla Hammarström. La eveniment vor mai participa scriitorul şi editorul Jonas Ellerström, actriţa Nina Fex şi chitaristul Mats Bergström.
Poezia Denisei Comănescu este sobră şi plină de forţă, o examinare dureroasă a propriului eu. De la debutul din 1979, răsplătit cu premiul de debut al Uniunii Scriitorilor. Denisa Comănescu a publicat zece volume de versuri, traduse în mai multe limbi. În suedeză i s-a publicat volumul Glädje utan försoning (traducere Dan Shafran, Editura Gondolin, 1999). Denisa Comănescu este totodată unul dintre cei mai cunoscuţi editori din România: în 1992 a devenit redactor-şef la Editura Univers, între 2002 şi 2005 a coordonat colecţia "Biblioteca Polirom" şi seriile de autori străini ale Editurii Polirom, iar în prezent este director editorial la Humanitas.
Asemenea Denisei Comănescu, Camilla Hammarström este atât poet, cât şi editor. De la debutul din 1990 a publicat cinci volume de versuri şi o monografie literară, fiind distinsă cu Premiul literar Karin Boye (2002). În 1998 a fondat editura Lejd, pe care o conduce împreună cu o altă scriitoare suedeză, Kate Larson. Camilla Hammarström este însă şi un influent critic literar şi de artă.
Actriţa Nina Fex a lucrat atât în teatru, cât şi în film. Din 1999 face parte din ansamblul Teatrului Dramatic Regal, cel mai prestigios teatru suedez.
Chitaristul Mats Bergström este absolventul renumitului colegiu Juilliard din New York şi a debutat ca solist la celebrul Wigmore Hall din Londra, în 1983. Interpretează muzică clasică şi contemporană ca solist, acompaniator, precum şi ca membru în diferite ansambluri. Ultimul său cd, Perceptions of Time (Caprice Records, 2007), a fost cotat de presa suedeză cu 5 stele din 6.
Salonul de poezie va continua la toamnă cu noi întâlniri fascinante între poeţi şi muzicieni din România şi Suedia. Printre participanţi se vor afla Ioan Es. Pop, Adela Greceanu, Claudiu Komartin, Dan Sociu şi Elena Vlădăreanu.
Lectură în suedeză şi română, discuţie în engleză.
Intrarea liberă!