PĂLĂRIA FLORENTINĂ
Eugène Labiche (1815-1888) a fost unul dintre cei mai populari și prolifici dramaturgi francezi. A scris peste o sută de farse muzicale și piese de comedie, așa-numitele vodeviluri, care au fost jucate în cele mai prestigioase teatre franceze. Pălăria florentină, scrisă împreună cu Mark-Michel, a fost jucată pentru prima dată la Paris în 1851. În jurul acesteia s-a conturat o poveste care spune că directorul teatrului a considerat-o atât de stupidă încât a refuzat să meargă la premiera ei. Piesa a avut un succes răsunător și a câștigat nu doar simpatia publicului, ci și aclamarea criticilor, iar popularitatea ei dăinuie până în zilele noastre.
În dimineaţa zilei în care Fadinard, burlac bogat din Paris, trebuie să se însoare cu Hélène, calul mirelui mănâncă pălăria de paie a tinerei Anais, angajată într-o conversaţie afectuoasă cu iubitul ei. Fadinard e obligat să găsească o pălărie identică, deorece Anais are un soţ gelos, care ar intra la bănuieli văzând această dispariţie. În Paris mai există o singură pălărie asemănătoare, iar aceasta trebuie găsită cu orice preț. Fără să-i spună ceva logodnicei, Fadinard pleacă în căutarea pălăriei gemene, sarcină simplă la prima vedere, dar care se dovedeşte foarte complicată.
Regizorul Silviu Purcărete, a cărui operă este bine cunoscută publicului maghiar, nu încetează să surprindă, să fascineze și să șocheze prin arta sa. Până în prezent, a regizat două producții la Teatrul Național din Budapesta (Cum vă place, 2014; Livada de vișini, 2019), multe dintre producțiile sale având un succes răsunător la Festivalul Internațional de Teatru Madách (Călătoriile lui Gulliver, 2016; Faust, 2017; Tragedia omului, 2021; Povestea prințesei deocheate, 2023). Regizorul român de renume mondial spune că „Teatrul este un joc. Tot ce se petrece în interiorul lui poate fi o scuză, ca și în cazul copiilor, cu tot ceea ce îl caracterizează. În acest sens, teatrul este sinonim cu existența copilărească, dar și cu libertatea lui”. Ce altceva poate rezulta dintre o farsă excelentă și un magician jucăuș dacă nu o comedie ridicată la rang de artă?
ICR Budapesta recomandă spectacolul „PĂLĂRIA FLORENTINĂ”, în regia lui Silviu Purcărete.
Biletele pot fi achiziționate aici: https://nemzetiszinhaz.hu/eloadas/olasz-szalmakalap/kapcsolodo-tartalmak