Spectacolul „Al treilea Reichˮ deschide seria evenimentelor desfășurate la Timișoara, Capitala Europeană a Culturii, cu sprijinul ICR

Teatrul Național din Timișoara deschide seria evenimentelor dedicate programului Timișoara Capitală Europeană a Culturii 2023 cu spectacolul „Al treilea Reichˮ /The Third Reichˮ de Romeo Castellucci, care va avea șase reprezentații pe 7 și 8 decembrie 2022. Prezentarea spectacolului este susținută de Institutul Cultural Român, care este partenerul principal al proiectului, și reprezintă DEMO 2023, o avanpremieră a programului Teatrului Național pentru Capitala Europeană a Culturii. Institutul Cultural Italian din București s-a implicat, de asemenea, în acest eveniment care pune Timișoara pe harta excelenței artistice și performative de nivel european.

Spectacolul-instalație „Al treilea Reichˮ este conceput ca o reflexie vizuală a cărții lui Viktor Klemperer, „Language of the Third Reichˮ. Prin intermediul acestei instalații, într-un experiment senzorial al sensurilor lui Castellucci, regizorul-creator dezvoltă o temă centrală în opera sa, privind rolul retoricii în artă. În „Al treilea Reichˮ, o mașină de limbaj restrânge spațiile realității la dimensiuni mecanice, astfel încât toate substantivele – reproduse automatic – par clădiri prefabricate, o realitate din care evadarea este imposibilă.

Romeo Castellucci modelează teatrul european al ultimelor trei decenii, fiind unul dintre cei mai importanți regizori de teatru pe plan mondial, recunoscut pentru felul în care creațiile sale înglobează toate disciplinele artistice. Teatrul său răstoarnă primatul cuvântului, creând dramaturgii complexe care se bazează pe toate formele de artă. Creațiile lui Castellucci au urcat pe cele mai mari scene și festivaluri din lume. A regizat secțiunea de teatru a Bienalei de la Veneția, a fost Artiste Associé la Festivalul de la Avignon, Grand Invité la Trienala de la Milano, precum și regizor invitat la Schaubhüne din Berlin. A fost distins, printre alte premii internaționale, cu Leul de Aur la Bienala de la Veneția și două Măști de Aur pentru spectacolele sale de operă.

Spectacolul-instalație „Al treilea Reichˮ va avea șase reprezentații, programate miercuri, 7 decembrie 2022, și joi, 8 decembrie 2022, în Sala Mare a Teatrului Național de la ora 18.00, ora 19.30 și ora 21.00. Biletele se pun în vânzare on-line pe www.tntm.ro și fizic, la Agenția de bilete „Mărășești”, str. Mărășești nr. 2, orar marți – duminică, orele 11.00-19.00.

DEMO 2023 este, totodată, strâns legat de FEST-FDR, într-o dimensiune cu mult mai cuprinzătoare. Teatrul Național s-a pregătit pentru FEST-FDR 2022. Astfel, pentru secțiunea FDR, selecția realizată de teatrologul Oana Borș, care a vizionat 110 spectacole - 68 doar din România - cuprinde 15 titluri ale unor teatre și companii din țară și din Timișoara; în egală măsură, pentru secțiunea FEST 2022 a construit un program în care se regăsesc titluri, regizori și companii de renume, precum și o serie de 14 spectacole pentru secțiunea Outdoor.