Spectacol de dans şi foc, susţinut de Crispus & Cobzality la Amfiteatrul ENKA din Istanbul

Spectacol de dans si foc, sustinut de Crispus & Cobzality la Amfiteatrul ENKA din Istanbul

Spectacolul "Dansul Zmeilor", susținut de Cobzality & Crispus, în data de 20 iunie 2019, de la ora 21.15, în Amfiteatrul ENKA Eşref Denizhan Culture and Art din Istanbul, va fi organizat în contextul marcării finalului Președinției Românei la Consiliul Uniunii Europene, Consulatul General al României la Istanbul și Institutul Cultural Român ”Dimitrie Cantemir” din Istanbul. 

Cobzality este cel mai proaspăt și actual proiect electro - world music din zona premium a industriei muzicii alternative din România, inspirat de folclorul autentic românesc, de obiceiuri şi tradiţii, amestecând o gamă variată şi surprinzătoare de percuţie şi instrumente de suflat acustice, cu sunete moderne sintetizate sau elemente de muzică electronică şi sound design.

Fondat în 2012, de către doi dintre percuţioniştii de marcă ai renumitului proiect de percuţie neconvenţională ”Sistem” - Florin Romaşcu şi Robert Magheţi, Cobzality îşi completează componenţa invitând-o pe talentata solistă Bianca Purcărea, binecunoscută publicului datorită unor show-uri TV ca X-Factor sau Eurovision. Astfel, trupa e gata să transpună inflexiuni folclorice autentice într-un cadru modern, contemporan.

Florin Romaşcu şi Robert Magheţi au fost pentru 12 ani membri ai proiectului SISTEM, trupă care a obținut un important loc III la ediţia 2005 a Concursului Eurovision, printre alte apariţii majore naţionale sau internaţionale, ajutând astfel Cobzality cu expertiză şi experienţă de scenă remarcabilă.

De la o vârstă fragedă, Bianca Purcărea a participat la cele mai prestigioase festivaluri din România, dar şi din străinătate. Una din cele mai notabile apariții ale tinerei voci este legată de ediția 2010 a Eurovision. Din 2012, Bianca Purcărea devine vocea Cobzality.

Florin Romaşcu - percuţie, keyboards - muzicianul cu peste 10 ani de experienţă pe scenă alături de trupa Sistem.

Robert Magheţi - tobe, programare live - este unul dintre membrii fondatori Cobzality. Artistul contribuie la acest proiect cu experienţa sa de 10 ani alături de aceeaşi trupă Sistem. 

Cobzality își leagă numele de scena Festivalului Internaţional “George Enescu”- Bucureşti, dar a apărut și în programul unor evenimente extrem de importante, ca Festivalul Internaţional de Jazz - Alba Iulia, Festivalul Internaţional de Teatru - Sibiu, Festivalul Internaţional "Jazz in the Park" - Cluj, Victoria Film Festival, Festivalul Internaţional "Tradiţii şi Folclor în Cişmigiu" - Bucureşti sau spectacol sold-out realizat în acompaniamentul Orchestrei Filarmonica „Banatul” din Timişoara.

Trupa Crispus care a luat naștere în 2003, la Sibiu, va prezenta  un spectacol în care combină pirotehnia cu acrobațiile și efectele vizuale unice.

Echipa este formată din: Florin Romașcu, Robert Magheți, Bianca Magheți, Nicușor Sava, Raluca-Georgiana Cobuz, Florin Reulea, Mădălina Ioana Bădilă, Ioan-Alexandru Dini, Loredana-Mirela Helici, Alina Teodora Cobuz, Răzvan Mărcuci și Andreea Vorniciuc.

Repertoriul special ales pentru show-ul de la Istanbul este unul care combină atât piese de inspirație folclorică românească, cât și piese cu influențe orientale și balcanice. Între acestea se numără: Pamentul caval; Paparuda 2.0; Cine-o lua bărbat; Măi puiuț; Hai acas’ - adaptarea celebrului cântec “Cântă cucul bată-l vina, de răsună Bucovina”; Până când nu te iubeam; De la Căpâlna; Soarele și Luna.

După un mare succes înregistrat de reprezentanța noastră la începutul acestui an, ICR Istanbul continuă cu o altă premieră extraordinară - primul proiect pe care îl organizăm în Amfiteatrul ENKA Eşref Denizhan Culture and Art, cu speranța fermă că este doar începutul unei serii valoaroase de colaborări.

ICR Istanbul promovează astfel folclorul românesc prin familiarizarea publicului local cu muzica de inspirație tradițională, dar și cu influențele și armoniile balcanice și, totodată, marchează finalul de mandat al Președinției Românei la Consiliul Uniunii Europene

Centrul de Cultură și Artă ENKA Kültür Sanat din Istanbul aparține Fundației ENKA -Turcia. ENKA Kültür Sanat este o instituție care reunește artiști naționali și internaționali din diferite domenii, care promovează și susțin creativitatea și gândirea liberă, asigurând astfel o continuitate și o accesibilitate la cultură și la artă.

Amfiteatrul ENKA Eşref Denizhan Culture and Art a fost construit în anul 1984 și renovat apoi în 2004, căpătând o alură contemporană. Cu o capacitate de 1000 de locuri și dotări tehnice moderne, amfiteatrul se impune ca unul dintre cele mai atrăgătoare spații outdoor atât pentru artiști, cât și pentru public.

ENKA Kültür Sanat a fost gazda unor concerte extraordinare și a unor spectacole de teatru dintre care au rămas în memoria miilor de spectaori: Fazıl Say, İdil Biret, Gülsin Onay Nils Petter Molvaer, Grotowski Workcenter, Wooster Group, Teatro Vascello, Carl Palmer, Juan Carlos Caceres, Garaj İstanbul, Semaver Kumpanya, Orchestra de Cameră Akbank, Teatrul Dostlar, Teatrul Oyun Atölyesi, Teatrul Moda Sahnesi, DOT, Teatrul de Stat İstanbul Şehir Tiyatrosu sau Teatrul Pera.