Specificul si problematica limbii tătare din Dobrogea în dezbatere la ICR Istanbul

Luni, 9 decembrie, ora 19:00, ICR Istanbul a găzduit prelegerea ”Consideratii asupra limbii turco-tătare din Dobrogea” sustinută de drd. Gihan Curtomer. Expunerea face parte din seria de prelegeri „Limbă, cultură si traditii în rândul popoarelor turcice mai putin cunoscute: din Balcani până în nord-estul Chinei”, serie organizată în toamna si iarna 2013/2014 de către Orient-Institut Istanbul. La evenimentul de la sediul ICR Istanbul au participat lingvisti, istorici, traducători, membri ai comunitătii tătare din Dobrogea aflati la Istanbul si alte persoane interesante de istoria acestei comunităti din România mai putin cunoscute în spatiul turc.
Aspecte ale evolutiei lingvistice, diferentele fată de limba turcă, influentele locale si folosirea ei actuală în Dobrogea au fost câteva dintre subiectele abordate în cadrul prelegerii si în sectiunea dedicată întrebărilor si discutiilor. Drd. Gihan Curtomer a punctat problemele dialecticii turco-tătare din Dobrogea focalizând discutia pe un interesant studiu de caz - utilizarea cuvintelor românesti în limba tătară curentă, dublu limbaj folosit în viata de zi cu zi si codul lingvistic folosit în functie de interlocutor. La finalul conferintei cercetătorul român a prezentat cărtile existente în România în limba tătară, publicate atât înainte cât si după 1989, ca si situatia actuală a educatiei in limba tătară.
Absolvent al secţiilor de limba turcă şi limba engleză ale Facultăţii de limbi şi literaturi străine din Bucureşti, promoţia 2004, Gihan Curtomer a urmat un masterat în filologie turcă la Universitatea din Ankara, fiind, la ora actuală, doctorand în cadrul aceleiaşi universităţi. S-a remarcat prin activităţi variate în domeniul traducerii şi translaţiei; la ora actuală colaborează cu secţia turcă a Facultăţii de Limbi şi Literaturi Străine, predând seminarii de Practica limbii turce. Este specializat în lingvistică comparată si redactează o teză doctorat dedicată limbii tătare din Dobrogea la Facultatea de limbă, istorie si geografie a Universitătii Ankara.
Conferinta publică face parte din strategia ICR Istanbul de lărgire a colaborărilor academice cu parteneri de prestigiu din Turcia. Orient-Institut, coordonatorul si initiatorul seriei de prelegeri dedicate populatiilor turcice mai putin cunoscute este un institut independent de cercetare în domeniul turcologiei, sub egida Fundatiei Max Weber. Fondat în 1989, institutul organizează în mod regulat prelegeri, simpozioane si conferinte. Evenimentul a fost primul de acest fel organizat împreună cu Orient Institut si face parte dintr-o serie de cooperări academice initiate si dezvoltate de ICR Istanbul cu institutii academice prestigioase din Turcia. Scopul central al acestor întâlniri este încurajarea si facilitarea de colaborări academice între cercetători români si institutii si cercetători locali.