Spaţii europene în Viena, tur ghidat

Spatii europene in Viena, tur ghidat

Institutul Cultural Român de la Viena în parteneriat cu Societatea Austro-Română organizează miercuri, 12 octombrie, între orele 11.30-13.00, turul ghidat Spaţii europene în Viena. Realizat de ghidul profesionist austriac Cornelia Madl, turul prezintă în limba germană, în diferite locuri centrale din Viena, mărturiile culturale şi istorice ale ţărilor reprezentate de membrii clusterului EUNIC Austria. Traseul propus diversifică actuala ofertă turistică, exploatând o nişă tematică: prezenţele europene în spaţiul public vienez. Obiective turistice precum muzeul Albertina, Looshaus, palatul Wilczek, muzeul Esperanto, palatul Dietrichstein şi Universitatea din Viena sunt prezentate dintr-o nouă perspectivă.  

Turul ghidat Spaţii europene în Viena din 12 octombrie este adresat membrilor Federation of Austrian-Foreign Societies - PaN (Partner of all Nations). Participarea este posibilă doar pe bază de invitaţie.

Pe harta traseului, palatul Dietrichstein, situat pe strada Löwelstrasse la numărul 8, este punctul de referinţă pentru legăturile culturale şi istorice între România şi oraşul Viena. „În anul 1902 s-a constituit Clubul român de la Viena, unul dintre scopurile principale ale acestuia fiind înfiinţarea unei comunităţi bisericeşti. (...) A fost închiriată o locuinţă în palatul Dietrichstein, în strada Löwl (Löwlstraße) unde s-a amenajat o capelă deschisă şi în zilele noastre. (...) În toamna lui 1919 capela a fost închiriată ca loc de întrunire a societăţii studenţeşti România Jună. (...) Grav avariată în urma unui bombardament din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a fost renovată şi sfinţită din nou în anul 1951. O a doua renovare a avut loc în 1967-1968, finanţată în mare parte de către statul român. Pictura murală executată atunci de Eugen Profeta a transformat locul în «capela sixtină a românilor vienezi» după cum a numit-o cardinalul dr. Franz König. Printre cei care s-au închinat acolo de-a lungul timpului s-au aflat regele Carol I, regina Maria şi principesa Ileana, Lucian Blaga şi Tudor Arghezi, oameni politici şi de stat." (Românii de pe Ringstrasse: trasee de ieri prin Viena de azi, Gabriel Kohn, Peter Schubert, Editura Institutului Cultural Român, Bucureşti, 2015).

Proiectul Spaţii europene în Viena a fost iniţiat de clusterul EUNIC Austria. Asociaţia culturală EUNIC Austria reuneşte 27 de institute culturale şi ambasade care dezvoltă proiecte comune, cu rolul de a promova înţelegerea şi diversitatea culturală europeană în societate. Începând din luna septembrie 2016, preşedinţia EUNIC Austria a fost preluată de Institutul Cultural Român de la Viena.