Scriitorul Andrei Dósa, la Festivalul Literar Margófeszt, cu sprijinul ICR Budapesta

Andrei Dósa, unul din invitații străini ai ediției din acest an a Festivalului Literar Margófeszt, participă la o întâlnire cu publicul în data de 11 mai 2023, de la ora 19:00, pe Scena de Carte a Complexului Kristály de pe Insula Margareta din Budapesta. Scriitorul va purta un dialog cu Valuska László despre romanul său de debut, Ierbar, recent tradus în limba maghiară. ICR Budapesta este partenerul evenimentului, susținând participarea românească la festival.

Scriitorul, poetul și traducătorul brașovean Andrei Dósa, născut în 1985, a câștigat în România premiul Poetul anului 2013 și a fost ales de către Literary Europe Live drept una dintre tinerele voci ale Europei. A publicat primul său roman, Ierbar, în 2018, la Editura Polirom, iar în 2021 al doilea roman al său, Multă forță și un dram de gingășie (Editura Polirom). Printre traducerile sale românești din literatura maghiară, se numără poeți contemporani precum György Petri, István Kemény și Szilárd Borbély, dar și romancieri consacrați, cum ar fi Dezső Kosztolányi și Magda Szabó.

Festivalul Margó lansează, în parteneriat cu Editura Helikon, un proiect amplu de promovare a lecturii, „Let’s talk”, în cadrul căruia urmează să fie publicate 18 volume de proză a unor scriitori tineri din țările UE, care au o sensibilitate aparte față de problemele sociale. Primul autor al acestei serii este Andrei Dósa, din România, cu romanul Ierbar, tradus în limba maghiară de Koszta Gabriella (în curs de apariție).

Ierbar este un roman generațional curajos. Oscilând între rutină şi senzaţiile induse de experienţele narcotice, un grup de prieteni navighează printr-un spaţiu urban populat de figuri groteşti, blazate sau aflate pe marginea prăpastiei. O vizită de lucru la o fermă de flori din Hawaii, o experienţă virtuală aproape mistică, lumea necunoscută a bătrânilor de la un azil sau o şedinţă de storytelling alimentată de stimulenţi mentali chimici sunt doar câteva dintre punctele de intersecţie ale personajelor. Efervescent, surprinzător, halucinant, romanul Ierbarspune povestea căutării trăirilor intense şi, odată acestea găsite, a nevoii de a le împărtăşi cu cineva. Astfel, vor fi abordate teme precum drogurile, migrația, crizele climatice, modele contemporane ale familiei etc.

Vineri, 12 mai 2023, Andrei Dósa participă la orele alternative de literatură destinate elevilor de liceu. De la ora 11:00, sub titlul „Drogurile îmi distrug visele”, scriitorul va purta o discuție cu elevii despre căutările, transformările, visările și lumea imaginară care apare în romanul său.

Margófeszt este un festival cultural inițiat în anul 2011, centrat pe literatura contemporană. Programele sunt cu intrare liberă.

Mai multe informații: margofeszt.hu