Romanian Design Week deschide alături de ICR cea de-a şaptea ediţie

Romanian Design Week, găzduită în premieră în clădirea BCR din Piaţa Universităţii, deschide vineri, 17 mai, alături de Institutul Cultural Român, cea de-a şaptea ediţie a evenimentului care va avea loc până pe 26 mai.

Cea de-a șaptea ediție a Romanian Design Week, parte a Sezonului România-Franţa, prezintă unele dintre cele mai valoroase proiecte de design și arhitectură românești.

Prezența franceză va fi ilustrată prin intermediul unei expoziții adusă în premieră mondială în cadrul Romanian Design Week 2019, expoziție care va prezenta abordarea Lille Métropole 2020 prin exemple de design integrat create de companii emblematice din Franța (spre exemplu: Arc International, Dickson Constant, Decathlon).

Clădirea Băncii Comerciale Române (BCR), construită la 1906 după planurile arhitectului Oskar Maugsch, găzduieşte pentru prima dată Romanian Design Week iar expoziția centrală poate fi vizitată zilnic, între orele 10.00-22.00, sâmbătă, între orele 10.00-01.00 (parte din programul Noaptea Muzeelor). Biletul de intrare costă 20 de lei.

Spaţiul expoziţiei centrale dedicat industriilor creative este structurat astfel: la etajul I sunt segmentele expoziţionale din cadrul RDW care au fost în competiţie, iar la etajul II se află expoziţiile-capsulă.

Andrei Ţărnea, comisarul roman al Sezonului România-Franţa, a subliniat, pe 16 mai, la deschiderea oficială a RDW 2019: „În această expoziţie sunt acoperite toate domeniile, de la arhitectură, design interior, design vestimentar, design de produs, până la arte vizuale şi artele scenei (...) În România, programul cultural este la nivelul de ambiţie a ceea ce se întâmplă aici”. Andrei Ţărnea a precizat că programarea acestui proiect amplu a vrut să pună în valoare manifestările cele mai importante din Franţa şi România.

Preocuparea celor ce au realizat manifestarea a fost să reunească talentele din industriile creative, tot „ceeea ce anunţă creatorii mai interesant în arhitectură, design de produs, în design vestimentar, în estetica designului contemporan".

În acest an, festivalul propune publicului trei circuite care integrează peste 30 de entități din comunitățile și hub-urile creative Industria Bumbacului, Creative Tribe și Încotroceni.

Expoziției centrale i se adaugă o serie de expoziții-capsulă semnate de creativi și organizații locale, dar și din Moldova sau Franța, un concept store dedicat designului românesc, dar și cea de-a doua ediție RDW Awards, premiile care încurajează excelența în industriile creative și promovează designerii români.

Expoziția centrală RDW cuprinde peste 200 dintre cele mai bune proiecte realizate în ultimul an de designeri, graficieni și arhitecți români. Aceasta reunește cinci categorii - Arhitectură, Design de Produs, Design Grafic, Fashion și Multidisciplinar, şi face parte din traseul Noaptea Muzeelor.

Vizitatorii vor putea să descopere o varietate de proiecte, de la prima bicicletă din bambus laminat din lume, un dicționar digital pentru pasionații de advertising și online, un semn de carte care adaptează lumina din camera cititorului și piese vestimentare care reclamă nevoia societății de a promova drepturi egale și respectul mutual între sexe, până la case abandonate revigorate și reintegrate în viața comunităților și instalații interactive.