Trei galerii de artă românești participă la ARCO Madrid 2019
Galeriile de artă contemporană din București, ANCA POTERAŞU, EASTWARDS PROSPECTUS și IVAN participă la cea de-a 38-a ediție a Târgului de Artă ARCOS, organizat în perioada 27 februarie - 3 martie la Madrid. Cele trei galerii participă cu opere de artă ale artiștilor Decebal Scriba, Matei Bejenaru, Olivia Mihălțianu, Aurora Király, Ištvan Išt Huzjan și Lia Perjovsky.
GALERIA ANCA POTERAȘU (9G02) participă anul acesta cu patru mari artiști români: Decebal Scriba, Matei Bejenaru, Olivia Mihălţianu și Aurora Király.
Decebal Scriba (n. 1944) este un artist care abordează mediile contemporane de lucru între care fotografia, instalaţia, performance-ul şi arta video fiind activ in zona conceptuală în care integrează preocupări pentru desen. A expus în ţară începând cu 1974, participând la importante expoziţii de grup : Situaţie şi concept, Atelier 35, Bucureşti, 1974 / Spaţiul-Oglinda, Institutul de Arhitectură, Bucureşti, 1986 / Experiment în arta românească după 1960, Teatrul Naţional, Bucureşti, 1996. În perioada 1973-1988 a participat la câteva proiecte internaţionale de mail-art, sau proiectul ecologic Messagio Terra, Milano, Italia, 1983. În 2015 la Victoria Art Center din Bucureşti a avut prima expoziţie personală. Lucrarile sale sunt prezente în colectii publice şi particulare din Europa și Statele Unite.
Matei
Bejenaru (n. 1963) trăiește și lucrează la Iași.
Este absolvent al Institutului Politehnic Iași în 1988 și al Universității de
Arte "George Enescu" Iași, secția Pictură în 1996. În anul 2006 a obținut
doctoratul în Estetică al Universității "Al.I. Cuza" din Iaşi. Din
1999 predă fotografia şi arta video la Universitatea de Arte "George
Enescu" Iaşi. Este fondator şi director artistic al Bienalei de Artă Contemporană Periferic din Iaşi (intre 1997 si 2008). Este membru fondator al
Asociatiei Vector din Iaşi, fiind şi preşedintele instituţiei în perioada
(2001-2011). Între 2003 şi 2007 a fost directorul artistic al Galeriei Vector
din Iaşi. Tot în aceeași perioada a inițiat şi manageriat proiectul de cultura
socială cARTier, realizat împreună cu colegi din Asociația Vector. Este
fondator si director al Centrului de Fotografie Contemporană din Iasi (2015) ce
organizează Bienala de Fotografie Contemporană Camera Plus.
Pagina Web: www.mateibejenaru.net
Olivia Mihălțianu (n.1981) s-a născut la București în 1981. Trăiește și lucrează la București. Lucrările ei recente analizează identitatea socială și culturală folosindu-se de tehnici diferite, precum video, film, fotografie, obiecte, instalații și performance. Lucrările artistei fac parte din mai multe colecții publice, cum ar fi FRAC (Pays de la Loire), National Museum of Contemporany Art (Grecia), Fundația Art Enciunetres (Timișoara) dar și din numeroase colecții private, naționale și internaționale.
Aurora Király ( n. 1970) abordează domeniul artei contemporane din diferite perspective: ca artist, curator și manager cultural. Începând cu anul 2007 a predat la Catedra de Fotografie și Imagine dinamică a Universității Naționale de Arte din București, experiență care a determinat-o să își reevalueze activitatea artistică din anii 1990-2000 și să revină cu noi proiecte. În lucrările sale recente se concentrează asupra modului în care artiștii se referă la istoria recentă / istoria artei. În calitate de artist, și-a prezentat proiectele în diferite expoziții de grup: 2018 Galeria Sztuki Współczesnej Bunkier Sztuki, Cracovia; 2017 Artissima - Dialoguri - Galeria Anca Poterașu; Viața – Manual de utilizare– Bienala de artă contemporană Art Encounters; Ex Future, Arcub Gabroveni și multe altele.https://aurorakiraly.weebly.com/
GALERIA EASTWARDS PROSPECTUS (9OP11) este o platformă de promovare a artei din Europa de Est. Misiunea Galeriei este de a identifica şi de a selecta, printr-un program de cercetare artistică extensivă, artişti relevanţi din această regiune care este fragmentată şi destul de necunoscută pentru colecţionari, curatori şi pentru publicul larg. Galeria reprezintă artişti care aparţin mai multor generaţii, cu lucrări începând din anii ’70 până astăzi. Anul acesta Galeria EASTWARDS PROSPECTUS participă la ARCO cu lucrările artistului IŠTVAN IŠT HUZJAN.
„Lucrările mele se pot încadra în mare parte în două categorii, cele temporare, instalaţii site specific și cele permanente, care de cele mai multe ori sunt sub forma unei cărți de artist. Temele principale pe care le folosesc în lucrările mele au ca inspiraţie evenimente din copilăria mea și perioadele de tranziție din istoria recentă a Europei. În activitatea mea, am trecut de la reprezentare la reconstituire, ceea ce semnifică tranziţia de la crearea unei iluzii în spaţiul bidimensional la combinarea diverselor medii. Mă folosesc de diferite forme de artă, vizuală, auditivă, și de actori pentru a recrea diferite etape de tranziţie ale vieţii, cum ar fi trecerea de la copilărie la maturitate, despărțirea de cei dragi și nu în ultimul rând pierderea amintirilor acumulate de-a lungul vieții. În timpul călătoriilor mele prin Europa în căutarea inspirației, am realizat că cercetările mele se rezumă în a studia arhetipuri umane, în a identifica dorințele și limitările noastre. Întrebarea cu care mă confrunt pentru a mă putea poziționa ca artist este: «În ce circumstanțe ni s-au mai încrucișat drumurile și unde mă călăuzesc urmele mele?»” IŠTVAN IŠT HUZJAN
GALERIA IVAN (7B04) În cadrul târgului ARCO Madrid 2019 Galeria Ivan expune o prezentare solo Lia Perjovschi ce se focusează pe direcții importante din practica sa artistică din 1987 până în prezent, printre care performance-urile de la sfârșitul anilor ’80 - începutul anilor ’90, documentate prin video și fotografie, călătoriile ei din anii ’90 cartografiate în hărți desenate și cusute manual, diagramele desenate ce însumează lecturile și cercetările ei din anii 2000, alături de lucrări recente, instalații mixed-media și costume care reprezintă diverse ipostaze ale individului în contextul contemporan.
Lia Perjovschi (n. 1961) s-a născut în 1961, iar în prezent locuiește la Sibiu și București. Este fondatoarea și coordonatoarea Arhivei de Artă Contemporană și a Centrului pentru Analiza Artei (CAA/CAA), o instituţie informală care a funcţionat sub diverse denumiri începând din 1985, și a Muzeului Cunoașterii (KM), un proiect interdisciplinar și educaţional care are la bază cercetarea începută de artistă în 1999 și care continuă și în prezent. Activitatea sa a fost prezentată în cadrul a peste 500 de expoziţii, conferinţe și ateliere din întreaga lume.
Program:
27 februarie – 3 martie 2019
Acces doar pentru profesioniști: Miercuri 27 și joi 28 februarie, în intervalul orar 12 –20h
Acces pentru public:
Vineri 1, sâmbătă 2 și duminică 3 martie, în intervalul orar 12 – 20h.
Adresă: Feria de Madrid Pabellones 7 y 9 www.arco.ifema.es
Intrarea se face pe bază de bilet.Pentru mai multe detalii referitoare la tarifele practicate, accesați pagina de Internet ARCO