Recital de pian Ecaterina Baranov

În data de 19 iunie 2018, Institutul Cultural Român de la Budapesta împreună cu Ambasada României a organizat un concert de muzică basarabeană, în interpretarea pianistei Ecaterina Baranov. Născută la Chişinău, educată în oraşul natal şi la Paris, Ecaterina şi-a asumat drept misiune redescoperirea şi promovarea muzicii culte basarabene. În cadrul concertului găzduit de ICR Budapesta, tânăra pianistă a interpretat piese de Ştefan Neaga, Ghenadie Ciobanu, Solomon Lobel, Alexandru Mulear, Vlad Stârcea şi alții. Inspirate din melosul popular românesc, compozițiile au cucerit publicul numeros prezent la eveniment.


Ecaterina Baranov este unul dintre veritabilele talente basarabene a cărei muzică încântă iubitorii de muzică clasică. Muzica transpusă de talentul său a răsunat în cele mai mari săli ale Franței, Germaniei, Italiei şi Portugaliei, iar în 2013 a câștigat premiul de onoare al concursului internațional de pian Leopold Bellan (Paris, Franța).



Ecaterina Baranov


Este licențiată și Magistru în Muzică al Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău, unde a studiat cu profesorii Victor Levinzon, Aliona Feldman, Anatolie Lapicus. Ecaterina Baranov a obținut diploma de concertist, cu felicitările juriului, la specialitățile pian (în clasa profesorului Guigla Katsarava) și muzică de cameră (cu Devy Erlih și Alain Meunier) la École Normale de Musique de Paris. Este deținătoarea Medaliei orașului Artenay pentru recital și a Medaliei de argint a asociației Arts-Sciences-Lettres pentru întreg parcursul artistic.


A colaborat cu dirijori ca Philippe Fournier, Didier Talpain (Franța), Christoff Escher (Elveția), Dante Milozzi (Italia), Valentin Doni, Vladimir Andrieș şi Mihail Secichin (Moldova). Colaborează frecvent cu muzicieni, înregistrând un CD cu soprana Maria Kondrashkova şi interpretând în premieră Vienna Variations și Trois Esquissesscrise de compozitorul Kirill Zaborov. Este producătoarea „Guigla Katsarava Master-class”, a unui set de concerte, „G. Katsarava et ses disciples” şi fondatoarea proiectului Brize Muzicale Europene.


                                                                  

                                                                     P R O G R A M



Vladimir Beleaev, Zâna Viselor                                             Tatiana Tarasenco, Preludiu

Ștefan Neaga, Basarabeasca                                                Alexandr Mulear, Trei piese (Mică Baladă, Mic Gavotte, Scherzino)

Solomon Lobel, Povestire                                                      Ghenadie Ciobanu, De Sonata Meditor

Vladimir Rotaru, Ostinato                                                       Solomon Lobel, Joc Haiducesc

Vladimi Rotaru, Preludiu                                                         Solomon Lobel, Poemă

Vladimir Rotaru, Umorescă                                                   Alexei Stârcea, Scherzo

Alexandr Mulear, Baladă                                                        Vlad Burlea, Fantasme

Ștefan Neaga, Preludiu                                                            Simion Lungul, Hora

                                                                                                     Alexandr Mulear, Povestire