RADAR - Artişti şi studiouri de new media au promovat tehnologiile de ultimă generaţie la Uzina Electrică Filaret

Peste 30 de artiști, studiouri de new media și instituții educaționale și de cercetare au participat în perioada 1-3 noiembrie la RADAR (Romanian Artists Developing Alternative Realities), o inițiativă unică în spațiul artistic românesc, care susține scena de new media art din România prin dezvoltarea unui context local nou care aduce tinerii artiști români în atenția publicului larg.

Evenimentul a avut loc la Uzina Electrică Filaret care a devenit un spațiu imersiv.

Participanţii au promovat expresivitatea artistică prin tehnologii de ultimă generație, cu un fir narativ interactiv - realitate virtuală, realitate augmentată, inteligență artificială, video mapping, instalații interactive, video game art, robotică, sound design, educație și joacă, schimbând astfel percepția realității și amplificând experiențele senzoriale într-un eveniment în care arta se îmbină cu tehnologia.

Misiunea RADAR este să exploreze și să aducă împreună studiouri creative și artiști independenți care inovează în domeniile artistice, culturale, științifice și educaționale.

Inițiativa a fost gândită ca o platformă de talent scouting și cercetează aria mișcărilor creative și a trendurilor emergente în care new media joacă un rol cheie în împrospătarea conceptului de artă și a manifestărilor sale.

Echipa de specialiști cooptată și-a propus să aducă împreună oportunități artistice și proiectele inovatoare care ulterior pot fi expuse într-un context colectiv mai larg pentru cei pasionați de artă și tehnologie.

RADAR a adus publicului din România un format inovator de eveniment în care arta contemporană a putut fi experimentată interactiv și imersiv.

În acest context, a fost prezentată în România instalația Saint Machine, ”I, Human”, proiect dezvoltat împreună cu Marian Zamfirescu & Bogdan Ștefăniță (cercetători în cadrul CETAL - Centrul de Tehnologii Avansate cu Laser). Proiectul a fost selectat și prezentat în cadrul festivalului Ars Electronica din Linz, Austria cu sprijinul Institutului Cultural Român.

Tot în contextul lansării platformei și a festivalului RADAR, a fost lansată o colaborare în premieră, între Universitatea Națională de Arte București - Secția Scenografie și UBISOFT România, privind realizarea primului curs de 3D Digital Art din România, la care au putea lua parte studenții universității admiși în sesiunea 2020.