Programul românesc la Festivalul Internațional de Carte de la Budapesta, organizat de ICR și Ministerul Culturii

Institutul Cultural Român de la Budapesta, în colaborare cu Ministerul Culturii din România, organizează o serie de evenimente literare în cadrul Festivalului Internațional de Carte de la Budapesta, ajuns la cea de-a 28-a ediție, desfășurat în perioada 28 septembrie – 1 octombrie 2023 la Complexul Millenáris din capitala Ungariei. La ediția din acest an, invitați sunt scriitorii Alina Nelega, Florin Irimia, Mihai Radu și Horia Gârbea, și traducătorii András Orsolya, Szőcs Imre și Szonda Szabolcs.

Ca în fiecare an, Standul României este asigurat de Ministerul Culturii, iar programul evenimentelor este conceput în colaborare cu ICR Budapesta. Festivalul Internațional de Carte de la Budapesta, eveniment cultural major, organizat anual, oferă o ocazie extraordinară pentru promovarea culturii române, cu precădere a literaturii contemporane, în rândul profesioniștilor în domeniu, a mass mediei din Ungaria și pentru sporirea vizibilității României și a creatorilor români în acest spațiu.

ICR Budapesta organizează, în data de 29 septembrie 2023, de la ora 19.00, la sediul său, o întâlnire informală pentru redactori ai unor edituri prestigioase din Ungaria, traducători, scriitori, jurnaliști și reprezentanți ai unor instituții de cultură și universități, cu scopul de a discuta programele de subvenții oferite de Centrul Național al Cărții (ICR) și de a prezenta catalogul cu o selecție de autori români contemporani, realizat de Ministerul Culturii în parteneriat cu Institutul Cultural Român.

PROGRAM

Vineri, 29 septembrie 2023

12.00 – 13.00| Standul României, Complexul Millenáris, Clădirea B, Galerie, G1

Prezentarea traducerii în limba maghiară a romanului Contaminare / Átszivárgás (Editura Typotex Kiadó, 2021), în prezența autorului, Mihai Radu, și a traducătorului, Szőcs Imre. Traducere: Lajos Nagy

13.00 – 14.00| Standul României, Clădirea B, Galerie, G1

Prezentarea volumului de poezii bumeráng de Horia Gârbea (Editura Kalligram Kiadó, 2022), în prezența autorului. Moderator: Nagy Lajos.

19.00 |ICR Budapesta, 1146 Budapesta, Izsó utca 5.

„Istorii. Istorisiri. Literatura română contemporană.” Întâlnire informală între scriitori români, editori și traducători din limba română în limba maghiară.

Participă autorii: Alina Nelega, Florin Irimia, Mihai Radu, Horiua Gârbea, traducătorii literari: András Orsolya, Szőcs Imre și Szonda Szabolcs. 

Sâmbătă, 30 septembrie 2023

12.00 – 13.00| Standul României, Complexul Millenáris, Clădirea B, Galerie, G1

Lansarea volumului autoarei Alina Nelega, Ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat / Mintha mi sem történt volna (Editura Lector Kiadó, 2023). Participă: Alina Nelega, András Orsolya (traducătoare), Ágnes Gálfalvy (editoare). Traducere: Lajos Nagy

13.00 – 14.00| Standul României, Clădirea B, Galerie, G1

Prezentarea volumului de povestiri Misterul mașinuțelor chinezești / A kínai kisautók rejtélye de Florin Irimia (Lector Kiadó, 2022). Participă: Florin Irimia și Szonda Szabolcs (traducătorul volumului). Traducere: Lajos Nagy