Premiul St. Leopold pentru artă cu mesaj umanitar

Abaţia Klosterneuburg şi ICR Viena anunţă iniţierea Premiului de Artă St. Leopold pentru lucrări de pictură, sculptură, grafică sau fotografie care promovează mesaje umanitare. Premiul în valoare de 12.000 de euro este decernat pe 14 noiembrie de către Abaţia Klosterneuburg, înscrierile având loc până pe data de 15 iunie.
Participarea este deschisă tuturor artiştilor şi grupurilor de artişti, indiferent de naţionalitate, confesiune şi statut profesional.

Nu suntem interesaţi de o nouă reprezentare a căii crucii la catolici, cu cele 14 opriri ale sale – dintre care lipseşte una importantă, Izbăvirea – ci de o reinterpretare a acesteia: oamenii sunt nevoiţi să străbată diferite căi ale crucii, cu diferite opriri, pe cont propriu, în grup sau ca natiune; în concepţia noastră, pe toţi îi aşteaptă în final izbăvirea. Aceste două aspecte trebuie să se regăsească în lucrările înscrise în concurs", a declarat abatele Bernhard în cadrul lansării concursului pentru unul dintre cele mai bine dotate premii de artă din Austria. „Ctitorul şi patronul nostru spiritual Leopold şi-a ajutat întotdeauna semenii, iar noi am continuat tradiţia. Prin intermediul acestui premiu, dorim să încurajăm pătrunderea aspectelor sociale şi umanitare în artă."

Informaţii suplimentare privind condiţiile de înscriere în concurs pot fi obţinute de pe adresa http://www.kulturraumrumaenien.blogspot.com şi de la ICR Viena, telefon +431 – 319 10 81; e-mail: office @ rkiwien.at .

Carmen Bendovski
Director ICR Viena