Praga prin obiectivul poliției secrete. Expoziție, discuții-panel și film la Institutul Cultural Român

Joi, 17 noiembrie 2011, la Institutul Cultural Român (Aleea Alexandru 38), Centrul Ceh din București și Institutul pentru studiul regimurilor totalitare (Cehia) prezintă Praga prin obiectivul poliției secrete. Evenimentul, organizat în parteneriat cu ICR, Institutul Balassi, Facultatea de Științe Politice a Universității București, Staropramen și Czech Airlines, este prilejuit de vernisajul expoziției „Praga prin obiectivul poliției secrete" și include proiecția filmului Pouta (Strânsoarea), regia Radim Špaček, și discuțiile-panel Viața într-un regim totalitar și Cum facem față trecutului.
De la ora 13.00, invitații Mihai Stănescu, Ioana Diaconescu, Pavel Seifter (Republica Cehă) și Bretter Zoltan (Ungaria) vor împărtăşi, în cadrul discuției panel Viața într-un regim totalitar, experiențele proprii în care au fost „subiect" de interes pentru poliția secretă. Discuția va fi moderată de Oana-Valentina Suciu (Institutul Cultural Român). Vojtěch Ripka (USTR, Republica Cehă), Dragoş Petrescu (CNSAS) și Clara Mareş (IICCMER) vor discuta, de la ora 15.30, pornind de la întrebarea Cum facem față trecutului. Adrian Cioflâncă (IICCMER, România) va modera dezbaterea despre relevanța trecutului pentru realitatea socială și politică actuală. Discuțiile se vor desfășura în limba engleză (cu traducere simultană în limba română).
Expoziția „Praga prin obiectivul poliției secrete", vernisată la ora 18.00, prezintă activitatea Direcției de urmărire a Securității statului (StB). Vrând-nevrând, militarii care au lucrat la direcția de urmarire din cadrul poliției politice comuniste au reușit să surprindă, pe langă persoanele urmărite, și imaginea orașului Praga în anii '70 și '80 ai secolului XX. Expoziția, deschisă până pe 5 decembrie 2011, a fost pregatită de Institutul pentru studiul regimurilor totalitare, în colaborare cu Arhiva Departamentului Securității.
De la ora 19.00, va fi proiectat filmul Pouta (Strânsoarea). Regizată de Radim Spacek, producția a fost declarată cel mai bun film ceh din 2010, fiind premiat şi pentru cel mai bun regizor, cel mai bun scenariu, cea mai bună imagine şi cel mai bun personaj masculin. Acțiunea, plasată în Cehoslovacia anului 1982, îl are în centru pe Antonin, membru al poliției secrete. Plin de o furie surdă, epuizat și plictisit și de serviciul său și de viața de familie, devine obsedat de Klara, o fată pe care nu are nicio șansă s-o câștige. Filmul este subtitrat în limba engleză.

Program detaliat:
www.czech-it.ro/praga-prin-obiectivul-politiei-secrete-joi-17-noiembrie-institutul-cultural-roman-bucuresti.html

Accesul este liber.