Playground Revolutions

Playground Revolutions 8 martie - 11 mai 2008
Vernisaj sambata 8 martie orele 17-21

Artisti: Irina Botea
si Fia-Stina Sandlund Curator: Sinziana Ravini Institutul Cultural Roman, Skeppsbron 20, Stockholm 

Cu ocazia vernisajului expozitiei, pe 8 martie la ora 18.00 va avea loc urmatoarea discutie:

Art and Conflict – A discussion about socially engaged art, activism and relational aesthetics (discutia se va purta in limba engleza) Participanti: Nicolas Bourriaud, Irina Botea, Fia-Stina Sandlund si Sinziana Ravini. 

Intrarea libera!

Expozitia Playground Revolutions investigheaza atat posibilitatile si imposibilitatile artei angajate social, cat si relatia dintre politic si estetic. Cum se transforma o actiune intr-un act politic? Prin iminenta sau prin mediere? Lucrarile Irinei Botea si Fiei-Stina Sandlund au ca element central ideea reconstuctiei ca o revolutie «nefinisata» sau inscenata. Sandlund traieste si lucreaza intr-o Suedie post-welfare in timp ce Irina Botea se confrunta cu o Romanie post-comunista. Care sunt posibilitatile angajamentului estetic sau social in aceste sisteme aflate in tranzitie de la o stare la alta? Mai este gandirea revolutionara de dorit? Mai este ea macar posibila in epoca globalizarii economice si culturale in care traim si a societatii spectacolului?
Arta nu se mai lupta pe baricade. Critica sociala este privita ca o ramasita romantica a idealismului de altadata. Documentarismul a lasat loc docu-fictiunii iar activismul a lasat loc actiunii inscenate. Ceea ce ramane sunt jocul, spectacolul si valoarea de stire. Oare arta a abandonat politica ? Sau gestul politic inscenat este mai eficient din punct de vedere politic iar jocul a devenit intreprinderea cea mai serioasa careia sa i te poti dedica?
Acestea sunt cateva din intrebarile care sunt puse in discutie in cadrul expozitiei Playground Revolulutions.

Irina Botea (n. 1970, Romania) traieste la Bucuresti si Chicago. Foloseste adesea ca metode de lucru "inscenarea", jocul si reconstituirea unor evenimente istorice precum Revolutia din decembrie 1989. Auditii pentru o revolutie (2006) reconstituie cu ajutorul unor tineri din Chicago, necunoscatori ai limbii române, revolutia difuzata la televizor in decembrie 1989. Ideea de joc ca interactiune sociala prin care este dezvaluita structura puterii se regaseste in lucrarea video Reconstituirea (2006) unde cativa copii sunt rugati sa incerce un joc nou. Rezistenta lor si permanenta interpretare a regulilor jocului pot fi intelese ca o forma de revolutie la o scala mai mica.
Fia-Stina Sandlund
(n. 1973, Suedia) traieste la Stockholm si New York. Lucreaza la granita dintre jurnalism, activism social si "inscenare" ca forma de a scrie istoria. Este cunoscuta, printre altele, pentru proiectul realizat ca membru al asociatiei JA!, prin care se urmarea redistribuirea resurselor financiare din sistemul artistic precum si pentru lucrarea video Act 1. An idealistic attempt + Act 2. Reconstruction of an action that never took place (2007) ce transforma a actiune nereusita intr-o compozitie de opera, analizand astfel diferenta dintre o actiune petrecuta in realitate si una fictiva.
Sinziana Ravini
– curator si critic independend. Scrie recenzii pentru revistele de arta SITE, Paletten, Glänta si pentru cotidienele Göteborgs Posten si Aftonbladet si este lector la scoala de arta Valand. Printre altele, a fost co-curator al expozitiei På spaning efter det jag som flytt (2007) la Bonniers Konsthall (Stockholm) si tocmai si-a luat doctoratul in stiinta literaturii la Universitatea Heidelberg.
Nicolas Bourriaud
– scriitor, curator si critic. Este autorul catorva carti foarte dezbatute precum "Estetica relationala" (1998) si "Postproduction" (2001). Intre 1999 si 2006 a fost co-director al Palais de Tokyo, alaturi de Jerôme Sans. A fost co-curatorul mai multor bienale si al unor expozitii precum Aperto (1993) Traffic (1996), Le Capital (1999), Playlist (2004) Notre Histoire (2007) Estratos (2008). Bourriaud este curatorul Tate Triennial care se deschide in 2009.