„Planeta femeilor” – masă rotundă europeană la Big Book Festival, cel mai mare eveniment literar al Varșoviei

În data de 24 iunie, la Varşovia, a avut loc masa rotundă intitulată PLANETA FEMEILOR, poate cel mai aşteptat eveniment din programul Festivalului Literar Internaţional Big Book.

La discuţie au participat zece scriitoare din nouă ţări europene, care au purtat o discuţie captivantă şi provocatoare în acelaşi timp, pornind de la întrebarea Ce s-ar schimba, dacă femeile ar conduce lumea? ICR a sprijinit participarea la eveniment a două scriitoare, Svetlana Cârstean şi Tatiana Ţîbuleac, reprezentând România, respectiv Republica Moldova.Moderator a fost Michał Nogaś, un foarte cunoscut jurnalist cultural polonez.

Evenimentul s-a bucurat de un real succes, atât din partea publicului larg, cât şi din partea specialiştilor şi a presei, dezbaterea fiind relatată şi comentată pe larg în presa culturală din Polonia. Spaţiul Big Book Cafe, unde a avut loc masa rotundă, a fost arhiplin. Invitatele ICR Varşovia au avut o contribuţie consistentă la eveniment, discuţiile continuând ulterior într-un cadru mai restrâns, între scriitoare şi o parte din public.

Aceasta a fost prima participare a clusterului EUNIC Varşovia la Big Book Festival, iniţiativa de a organiza acest eveniment aparţinând Institutului Cultural Român de la Varşovia, care a şi coordonat organizarea mesei rotunde, din partea EUNIC.

Derulat pe parcursul a trei zile (22-24 iunie), Festivalul, ajuns la cea de-a șasea ediție, este organizat în scopul prezentării literaturii într-un mod complet nou, inovativ, care să angajeze deopotrivă creatorii și cititorii lor. În programul din acest an s-au regăsit 50 de întâlniri cu participarea a peste 100 de creatori, scriitori din 30 de țări și aprox. 10 000 de cititori.