Participarea românească la cea de-a 73-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Berlin 2023

Participarea romaneasca la cea de-a 73-a editie a Festivalului International de Film de la Berlin 2023

Ca în fiecare an, luna februarie este dedicată universului cinematografic românesc!

Institutul Cultural Român „Titu Maiorescu” din Berlin are bucuria de a sprijini și în 2023 participarea românească la Berlinale – Festivalul Internațional de Film de la Berlin. În paralel, Galeria Institutului își va deschide ușile publicului amator de filme pentru un eveniment satelit, intitulat Romanian Film Lounge.

Fără îndoială unul dintre cele mai importante evenimente din industria filmului mondial, festivalul ajuns la cea de-a 73-a ediție se va desfășura în perioada 16-26 februarie în diverse săli cinematografice din oraș și promite să atragă și de această dată zeci de mii de vizitatori din toate colțurile lumii. Cu un program divers, vibrant și pe alocuri provocator, prestigioasa Berlinale va include aproximativ 400 de filme de toate genurile și formatele, punând anul acesta un accent special pe formele culturii pe timp de criză.

În secțiunea Forum, dedicată avangardei și experimentului cinematografic, ne vom întâlni în 2023 cu premierele mondiale ale filmelor „Între revoluții” și „Mammalia”.

Între revoluții este un documentar de lungmetraj hibrid, regizat și scris de Vlad Petri și produs de Monica Lăzurean-Gorgan. Construit din imagini ale Arhivei Securității, și aflat la granița dintre documentar și ficțiune, filmul urmărește în paralel destinele a două femei, una din România și cealaltă din Iran, prinse între două revoluții care le-au schimbat destinele pentru totdeauna.

Echipa filmului prezentă la festival este formată din: Vlad Petri (regizor); Monica-Lăzurean-Gorgan (producătoare); Elena Martin (manager de producție); Laura Trocan (coordonatoare producție); Lavinia Braniște (scenaristă) și Denisa Colțea (PR).

Datele de proiecție sunt:

- 18 februarie, 16:00 / Zoo Palast 2
- 20.02.2023, 11:00 / Arsenal Cinema 1
- 23.02.2023, 19:00 / Cubix 7
- 25.02.2023, 17:00 / Delphi Filmpalast am Zoo

Mammalia, primul lungmetraj de ficțiune al regizorului Sebastian Mihăilescu produs de micro FILM, este o călătorie suprarealistă prin criza masculinității, ce combină drama cu misterul și comedia. Filmul îl urmărește pe Camil, un bărbat în vârstă de 39 de ani, care pornește într-o călătorie onirică, în care banalul și fantasticul se întrepătrund. Odată cu pierderea controlului asupra locului de muncă, al statutului social și relației amoroase, el se aventurează într-o căutare care îl face să-și pună la îndoială identitatea și masculinitatea. Astfel, ajunge într-o comunitate secretă, cu ritualuri tulburătoare, unde, în cele din urmă, experimentează o tragi-comică inversare a rolurilor.

Echipa filmului prezentă la festival este formată din: Sebastian Mihăilescu (regizor), Diana Paroiu (producător), Andrei Epure (co-scenarist), István Téglás (actor principal), Mălina Manovici (actriță), Denisa Nicolae (actriță), Anca Lazăr (scenografă), Horia Călugăreanu (asistent producător) și Vlad Grajdan (line producer).

Datele de proiecție sunt:

-18.02.2023, 21:00 / Delphi Filmpalast am Zoo

- 19.02.2023, 10:30 / Zoo Palast 5

- 23.02.2023, 16:00 / Cubix 7
- 26.02.2023, 16:00 / Delphi Filmpalast am Zoo

La programul conex al festivalului, Berlinale Talents Summit, inspirat intitulat „You must be Joking – Humour in Serios Times”, tânăra regizoare Alina Șerban, cunoscută în Germania pentru admirabilul rol jucat în filmul „Gipsy Queen” (2019, în regia lui Hüseyin Tabak), se va alătura unui număr de aproximativ 200 deregizori, actori și experți internaționali pentru un program intens de creație, workshop-uri și discuții dedicate cultivării talentelor emergente.

Nu în ultimul rând, ICR Berlin prezintă: Romanian Film Lounge #Berlinale 2023 – un spațiu de intersecții culturale dedicat imaginii dinamice.

Din 17-24 februarie, între orele 12-18, cineaștii, producătorii de filme și publicul prezent la Berlinale va putea utiliza Galeria de artă a ICR Berlin, recent re-inaugurată sub o nouă formă, pentru a se întâlni și a realiza schimburi de idei într-o atmosferă informală. Aici va putea fi consultată o selecție de albume și cataloage de artă din biblioteca ICR Berlin, în timp ce simezele galeriei vor deveni suport de proiecție pentru o serie curatoriată de artă video românească.

Proiecțiile video vor fi posibile prin amabila susținere a Colecției Video-Forum, Neuer Berliner Kunstverein (n.b.k.) și prin cooperarea cu Muzeul Național de Artă Contemporană al României – MNAC Bucharest.