PARIS. Linda Maria Baros și Valeriu Stancu, vocile României la Festivalul de poezie de la Sète

Festivalul „Voix Vives de Méditerranée” sărbătoreşte poezia mediteraneană contemporană primind, timp de nouă zile, în luna iulie a fiecărui an, numeroşi poeţi şi artişti veniţi din zona mediteraneană: Mediterana latină, din jurul Africii, a Balcanilor, cea orientală sau din cea pe care istoria a exportat-o în lume (America de Sud, America Centrală, Vestul Africii, spaţiile francofone). Festivalul reprezintă o invitaţie unică, adresată publicului, de a descoperi o creaţie poetică izvorâtă dintr-o cultură comună întregului Occident, aceea a Mediteranei, în care fiecare îşi poate recunoaşte atât propriile rădăcini, cât şi pe cele ale vecinilor.

În sudul Franţei, în inima oraşului lui Paul Valéry şi Georges Brassens, cartierul istoric din Sète, precum şi celelalte locuri prestigioase din oraş, chiar şi ambarcaţiunile, se deschid pentru a primi poezia, între 23 și 31 iulie 2021, perioadă în care muzicieni, povestitori, actori, cântăreţi, coregrafi acompaniază poeţii, în peste 680 de lecturi şi spectacole poetice şi muzicale. Manifestările, spectacolele de stradă propun animaţii insolite, în timp ce oferă spaţii de relaxare.

Festivalul primeşte toată Mediterana, dar şi teritoriile în care cultura din jurul Mediteranei a influenţat într-un fel sau altul imaginarul local. Ţările din bazinul mediteranean aduc laolaltă majoritatea poeţilor invitaţi, dar şi pe cei care aparţin celei ce se poate numi „A cincea Mediterană”, cea pe care istoria a exportat-o în alte părţi ale lumii. În acest an, România este din nou bine reprezentată cu poetul Valeriu Stancu şi cu poeta franco-română Linda Maria Baros, recent laureată a premiului francofoniei la festivalul poeziei din Montréal.

Linda Maria Baros, născută în 1981, poetă, traducătoare și editoare, cu un doctorat în literatură comparată la Universitatea Paris Sorbonne, a publicat de curând La nageuse désossée - Légendes métropolitaines (Prix international francophone du Festival de la poésie de Montréal 2021, Prix Rimbaud 2021 de la Maison de Poésie de Paris), precum şi alte cinci culegeri. Poeziile sale au fost traduse şi publicate în 40 de ţări. Linda Maria Baros a participat la peste 90 de festivaluri internaţionale de poezie. Laureată şi secretar general al prestigiosului premiu Apollinaire, cronicar general al Academiei Mallarmé, vice-preşedinte al Clubului PEN din Franţa, a tradus 43 de cărţi. Director al Editurii La Traductière şi al festivalului franco-englez de poezie din Paris, Linda Maria Baros este redactor-şef la revista de poezie şi artă vizuală La Traductière.

Născut la Iaşi, în 1950, Valeriu Stancu este scriitor, jurnalist, editor şi traducător. Este și președintele Fundației culturale „Cronica”, redactor-șef al revistei cu același nume (din 1997) și director al editurilor CronEdit și Cronica. Preşedinte al Uniunii Scriitorilor în perioada 2005-2009, Valeriu Stanca este tradus în peste 20 de limbi. A primit mai multe premii literare: premiul Lyra al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova, pentru lucrarea de poezii Balada sărmanului pescar (Chişinău, 2010); Premiul Literar Naji Naaman (Liban, 2014); Premio Europeo Capo Circeo per la Letteratura (Roma, Italia, 2017). Printre cele mai recente culegeri de poezie: Ballade de mon ami le bourreau (Editura Maïa, Paris, cu o prefaţă de Sylvestre Clancier, preşedinte al Academiei Mallarmé, 2020); Krivovjerje za anonimnog Borgesa (Litteris, Zagreb, Croatia, 2020). Valeriu Stancu a primit Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Ofițer, în România şi Chevalier de l’Ordre des Arts et des Lettres de la République Française.