O călătorie românească prin Budapesta de Ziua Europei

O calatorie romaneasca prin Budapesta de Ziua Europei

Institutul Cultural Român Budapesta a invitat publicul  la o călătorie românească prin Budapesta.  Periplul condus de profesorul Farkas Jenő a prezentat participanților repere românești din capitala ungară, urmele pe care le-au lăsat românii în decursul secolelor prin Buda şi Pesta.

Informațiile prezentate îmbogățesc experiența vizitării orașului prin evidențierea urmelor vizibile în capitala Ungariei.

Data evenimentului: sâmbătă, 13 mai, ora 11.00-13.00, în limba română şi duminică, 14 mai, ora 16.00-18.00, în limba maghiară.

Participarea a fost  posibilă în baza înscrierii prealabile, locurile fiind limitate. Cei interesați  au fost  rugați să transmită un e-mail cu subiectul „O călătorie românească prin Budapesta” către romankulturalis.intezet@upcmail.hu până la data de 12 mai, ora 17.00.

Turul a fost  gratuit, punctul de pornire fiind Curţile Gojdu, Capela Ortodoxă Română (1075 Budapesta, strada Holló, nr. 8).

Traseul turului ghidat, condus de profesorul Farkas Jenő, a cuprins:

- Curțile Gojdu, Capela Ortodoxă Română şi Așezământul Monahal „Sfântul Ioan Botezătorul”, placa memorială Gojdu;

- strada Király, casa în care a locuit Gheorghe Ioanovici de Dulău, parlamentar, secretar de stat, membru al Academiei Ungare de Științe;

- Piața Vörösmarty (casele de pe partea de est: nr. 2 era proprietatea familiei Mocioni, nr. 3, casa lui Gheorghe Sina, nr. 4, casa lui Anastasie Lepora, nr. 5 casa lui Constantin Grabovschi, nr 6. casa lui Anastasie Lica);

- strada Váci;

- Piaţa Roosevelt;

- Piaţa Petőfi;

- fosta casă Grabovschi / Restaurantul de 100 de ani. Clădirea are o semnificație şi pentru Biserica Ortodoxă Română din Transilvania şi din Ungaria. Aici a trăit între anii 1823–1829 Atanasiu Şaguna (care, mai târziu, adoptă numele de Andrei Şaguna);

- sediul redacției Revistei Familia, strada Nyáry Pál , nr. 4, fondată de Iosif Vulcan;

- sediul Societății „Petru Maior” şi al revistei literare Luceafărul, strada Veres Pálné, nr. 11;

- Piața Szervita, nr. 3, unde a locuit medicul stomatolog Dimitrie Nedelcu (1812–1882), care a fost creatorul catedrei de stomatologie a Facultății de Medicină din Pesta;

- Cetatea Budei, la nr. 6 din Piaţa Szentháromság, Tipografia Universității din Buda, unul dintre cele mai mari centre în care s-a editat carte românească. Între 1780 şi 1830 s-au tipărit aici peste 200 de cărţi româneşti.

Farkas Jenő, profesor universitar, traducător şi critic literar, personalitate recunoscută, a predat la Catedra de Română a Universităţii ELTE din Budapesta, a fost colaborator principal al Enciclopediei literaturii universale (Világirodalmi Lexikon) pentru literatura română şi al unor reviste din străinătate, a participat la peste douăzeci de conferințe internaționale de literatură și a publicat volume de eseuri, cărți de gramatică, articole și interviuri în limbile maghiară, franceză şi  română. A avut numeroase emisiuni la radio, la televiziune şi rubrică permanentă la emisiunea în limba franceză (La francophonie hongroise) a Magyar Rádió.