Mesajul ambasadorului României la Berlin, Lazăr Comănescu, cu ocazia Zilei Limbii Române

Mesajul ambasadorului României la Berlin, Lazăr Comănescu, cu ocazia Zilei Limbii Române


Uniunea Europeană şi Consiliul Europei, au lansat în mod simbolic, în anul 2001, iniţiativa sărbătoririi Zilei Limbilor Europene, care este celebrată pe 26 septembrie. Totodată, pentru punerea în evidenţă a specificităţii patrimoniului cultural şi a contribuţiei la patrimoniul cultural comun european, statele europene au decis să sublinieze importanţa acordată limbilor naţionale prin dedicarea unor zile speciale. România a ales ca Ziua Limbii Române să fie celebrată pe 31 august.
Interesul lumii culturale germane pentru limba română a reprezentat o constantă în linia dialogului inter-cultural dintre cele două ţări, fiind celebre şcolile de românistică iniţiate de Hariton Tiktin şi Ernst Gamillscheg, la Berlin, sau prin Gustav Weigand, la Leipzig. Nu putem să omitem numele de referinţă ale unor mari creatori ai limbii române care au fost, de asemenea, în contact cu mediul culturii germane, precum Titu Maiorescu, Mihai Eminescu sau Ion Luca Caragiale, pentru a ne referi la epoca Junimii, care a marcat o importantă opţiune pentru paradigma românească filogermană, sau numele ilustrului umanist Dimitrie Cantemir, care a fost ales, în 1714, primul român membru al Academiei din Berlin.
Într-un astfel de context, ne bucurăm să amintim faptul că Ambasada României a iniţiat în acest an, în parteneriat cu Institutul Cultural Român din Berlin şi reprezentanţii mediului academic din Germania şi din România, un proiect privind crearea unei reţele profesionale dedicată specialiştilor în studii româneşti. Interesul de care s-a bucurat acest proiect din partea comunităţii academice româno-germane atestă faptul că domeniul respectiv poate câştiga un plus de dinamism prin intensificarea dimensiunii cooperării internaţionale în domeniul educaţiei şi al culturii. Desigur, ne dorim ca acest proiect să îşi găsească în continuare puncte de susţinere şi în rândul mediului asociativ românesc sau al originarilor din România, astfel încât limba română să facă în continuare dovada vitalităţii şi a creativităţii sale, prin mai tinerele generaţii de români sau descendenţi ai unor familii originare din România.
De asemenea, alături de alte oportunităţi de învăţare şi studiere a limbii, culturii şi civilizaţiei româneşti, oferite prin intermediul şcolilor parohiale sau prin intermediul cursurilor universitare, Ambasada României găzduieşte în acelaşi spirit al dialogului intercultural cursuri de învăţare a limbii române şi a limbii germane.
Mulţumind tuturor celor care cu devotament şi creativitate contribuie la prestigiul culturii române, Ambasada României le transmite calde mulţumiri şi dorinţa de a contribui mai departe, împreună, la promovarea valorilor culturale.


Lazăr Comănescu