MADRID. Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia continuă seria despre patrimoniul românesc

Unele dintre cele mai prețioase piese și artefacte unicat, documente și imagini de arhivă, istorii reale, dar poate mai puțin cunoscute, precum și mărturii inedite ale specialiștilor români sunt prezentate de Institutul Cultural Român de la Madrid, pe site și pe rețelele sociale.

Proiectul, intitulat „La muzeu în România: comori unicat din patrimoniul românesc” presupune o serie de materiale video dedicate publicului din Spania, despre cinci muzee din România, recunoscute pe plan internațional pentru valoarea inestimabilă a colecțiilor de patrimoniu: Muzeul Național de Istorie a României, Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”, Muzeul Național al Literaturii din România, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie din Constanța, Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia, precum și un material special despre Ateneul Român, prima și cea mai reprezentativă scenă muzicală a României.

Astăzi, 1 iulie, suntem invitați să descoperim câteva piese ale Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia. Din colecția romană, este prezentată statueta din marmură albă înfățișându-l pe Hercule, una dintre cele mai importante lucrări din epoca romană din Apulum (denumirea antică a orașului Alba Iulia), Dacia. De asemenea, muzeul are în colecțiile sale artefacte și documente originale, legate de 1 decembrie 1918, când Transilvania s-a unit cu România și astfel s-a creat România Mare, precum și de marile evenimente din istoria Transilvaniei, cum ar fi răscoala lui Horea, Cloșca și Crișan din 1784 și de viața unor personalități renumite pentru istoria locală și pentru istoria României. Colecțiile muzeului numără aproximativ 200.000 de obiecte de patrimoniu, iar biblioteca sa cuprinde aproximativ 70.000 de volume.

Documentarele, realizate în limba română cu subtitrare în limba spaniolă, sunt disponibile pe pagina de Facebook, pe contul de Twitter și pe canalul de Youtube ale ICR Madrid. Filmul despre Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia poate fi vizionat la acest link, cel despre Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti" din București poate fi vizionat la acest link, iar cel despre Muzeul de Istorie Națională și Arheoleogie din Constanța poate fi vizionat la acest link.