”Love Death & Plastic” – expoziția artistei israeliene de origine română Evelyn Anca

În perioada 5 – 13 august 2021, ICR Tel Aviv a găzduit expoziția ”Love Death & Plastic” a artistei israeliene de origine română Evelyn Anca. Expoziția a fost axată pe tema poluării cu plastic și pe modurile în care aceasta afectează natura, animalele și pe noi, oamenii. Obiectele expuse au fost sculpturi, fotografii, tablouri 3D și bucăți de plastic vechi de mai bine de 50 de ani găsite în mare. Toate exponatele sunt confecționate din deșeurile de plastic adunate în mare și în mijlocul naturii din Israel.

Vernisajul expoziției, în limbile ebraică și engleză, a avut loc în data de 5 august, și a fost transmis prin live streaming pe pagina de Facebook a ICR Tel Aviv – https: //www.facebook.com/icr.telaviv/.

În prezentarea cu titlul Despre artă și plastic sau cum am devenit activistă, Evelyn Anca – activistă de mediu și artistă multidisciplinară cu un interes special pentru conservarea naturii și a faunei sălbatice – a explicat cum pasiunea sa pentru desen și pictură, dezvoltată de la o vârstă fragedă, a căpătat un sens mai profund, devenind un instrument și o voce pentru activismul în numele și în favoarea animalelor pe cale de dispariție. Primii pași în această direcție i-a făcut în urmă cu aproximativ zece ani, când a devenit conștientă de ororile ce stau în spatele fenomenului de vânătoare de trofee. Pe măsură ce s-a documentat pe această temă, dorința de a trece la acțiune și de a-i îndemna și pe alții să facă la fel a devenit din ce în ce mai puternică, transformându-se în acțiuni concrete, cu speranța unui viitor mai bun. După mulți ani de voluntariat în diferite domenii, precum adăposturile pentru fauna sălbatică și cercetarea biodiversității, Evelyn Anca a ajuns voluntar în lupta împotriva poluării cu plastic. În ultimii ani a coordonat Plastic Free Israel, un ONG care i-a schimbat viața, dobândind cunoștințe despre lumea conservării marine. În timpul acțiunilor de curățare a plajelor a fost expusă la lumea gunoiului de pe plajă și mai ales a plasticului și, ca artistă, a devenit fascinată de „arta gunoiului” – forme de expresie artistică având la bază deșeurile de plastic.

Iată crezul său artistic: „folosesc arta pentru a educa și a expune oamenii faunei noastre sălbatice incredibile, poveștilor acesteia și cum afectează comportamentul oamenilor bunăstarea animelelor, faunei și florei. Folosesc arta pentru a reaminti oamenilor că există alte specii în această rețea complexă a vieții care trebuie protejate și îngrijite. Folosesc deșeurile în artă pentru a le lăsa să vorbească de la sine și a le împiedica să pătrundă în oceane și să facă rău faunei sălbatice, întrucât fiecare bucată de plastic contează.”

Având la bază o formare în domeniul psihologiei, Evelyn Anca își va duce mai departe pasiunea pentru artă și ecologie cu un program de masterat în domeniul conservării primatelor la Universitatea Oxford Brookes.

Manifestarea a continuat cu intervenția dr. Marieta Anca Herschkovitsch – Sănătate și poluare. Acesta a subliniat faptul că odată ce plasticul ajunge în mediu sub formă de macro sau microplastice, acesta contaminează și se acumulează în lanțurile alimentare prin soluri agricole, lanțuri alimentare terestre și acvatice și prin alimentarea cu apă. Totodată, dr. Marieta Anca Herschkovitsch a menționat că mai multe studii au descoperit legături cauzale între plastic și problemele de sănătate din majoritatea sistemelor de organe ale corpului uman. Spre exemplu, operațiunile de forare și fracționare produc substanțe chimice cunoscute ca având efecte extrem de nefaste asupra dezvoltării, sistemului imunitar, neurologic și de reproducere. Pentru femeile însărcinate, s-a demonstrat că astfel de efecte asupra unui făt în curs de dezvoltare cresc probabilitatea apariției malformațiilor congenitale ale creierului, inimii și / sau coloanei vertebrale. De asemenea, se consideră că printre factorii care contribuie la creșterea cazurilor de Parkinson se numără poluarea mediului cu substanțe chimice cunoscute ca fiind dăunătoare neuronilor și circuitelor cerebrale legate de această boală.

Evenimentul s-a încheiat cu prezentarea susținută de Alexander Klein, specialist israelian în dezvoltare durabilă, originar din România, cadru universitar la IDC Hertzlya, despre EcoMingling – The Sustainability Accelerator și Israeli Plastic Pollution Prevention Coalition în contextul conceptului de sustenabilitate. Sustenabilitatea este ideea că, pentru dezvoltarea umană, trebuie să se ia în considerare nu numai bunăstarea economică, ci și mediul și problemele sociale. Astfel, dezvoltarea durabilă înseamnă “development that meets the needs of the present without compromising the ability of future generations to meet their own needs.”(Our Common Future, 1987).
Alexander Klein a menționat faptul că România este un studiu de caz excelent al unei povești de succes și un lider regional în promovarea dezvoltării durabile.

Pe parcursul serii, artista israeliană de origine română Evelyn Anca a răspuns întrebărilor publicului și a oferit explicații despre fiecare dintre lucrările prezentate, modul în care au fost acestea realizate și mesajele pe care artista le dorește să le transmită prin arta sa.