Literatura română contemporană se prezintă la Olsztyn

În data de 15 mai a.c., la Centrul Polono-Francez din Olsztyn a avut loc o întâlnire cu publicul dedicată literaturii române contemporane, la care au participat Dominika Ogrodnik şi Sabra Daici. Moderatorul întâlnirii a fost Kazimierz Brakoniecki, directorul Centrului Polono-Francez din Olsztyn.

Evenimentul şi-a dorit să aducă pentru prima dată în faţa publicului din Olsztyn literatura română contemporană, cu accent pe traducerile în limba polonă din ultimul deceniu. Cele două invitate vor face o prezentare a direcţiilor literaturii române înainte şi după 1989, vor puncta momentul actual al scrierilor literare în limba română, atât în proză, cât şi în poezie, în volum şi în publicaţii periodice, vor trata chestiunea traducerilor dintr-o limbă cu circulaţie redusă aşa cum este româna, importanţa traducerii din limbile naţionale şi nu prin intermediul englezei, francezei sau germanei, aşa cum deseori se întâmplă încă în Polonia. De asemenea, vor discuta despre rolul cercurilor literare universitare - un fenomen aproape inexistent în Polonia. În final vor fi expuse traduceri recente din literatura română în volum, luând în discuţie cea mai proaspătă apariţie pe piaţa poloneză, romanul Dimineaţă pierdută de Gabriela Adameşteanu.

Dominika Ogrodnik este absolventă a secţiilor de română şi franceză ale Facultăţii de Limbi Romanice din cadrul Universităţii "Adam Mickiewicz" din Poznań. În perioada 2004-2008 a studiat la Universitatea din Bucureşti, ca bursier. A participat activ la cercul literar condus de Simona Popescu, fiind unul dintre autorii romanului colectiv Rubik (Ed. Polirom, 2008). La revenirea în Polonia, în 2009, a început studiile de doctorat la Universitatea Warminsko-Mazurski din Olsztyn pe tema recepţiei literaturii române şi poloneze în Franţa după anul 2000. În perioada 2010-2011 a beneficiat de o bursă de doctorat la Uniwersitatea Lille 3 "Charles de Gaulle". În paralel cu activitatea academică, doamna Dominika Ogrodnik face parte din colectivul Institutului pentru Studii Răsăritene din Varşovia, unde răspunde de relaţiile Poloniei cu România şi Bulgaria.

Centrul Polono-Francez din Olsztyn a fost înfiinţat în anul 1993 ca o platformă de cooperare culturală între Polonia şi Franţa. Având ca activitate principală popularizarea în rândul comunităţii poloneze a culturii şi limbii franceze, Centrul şi-a existins treptat domeniul de acţiune, organizând evenimente despre spaţiul latin, în general. Instituţia este foarte activă, iar faptul că este condusă de un cunoscut poet, Kazimierz Brakoniecki, intensifică numărul de manifestări literare în care se implică.