LISABONA. Lucian Blaga, comemorat ca poet şi diplomat, printr-o expoziţie cu fotografii de familie

Expoziţia virtuală „Lucian Blaga, un diplomat la curţile dorului” şi o serie de lecturi, în română şi portugheză, din poemele lui Blaga, în interpretarea a patru actori, vor fi prezentate pe pagina de Facebook a Institutului Cultural Român de la Lisabona, în perioada 4-9 mai. Evenimentele, iniţiate de ICR Lisabona, împreună cu Ambasada României în Republica Portugheză, vor fi postate în contextul împlinirii a 125 de ani de la nașterea poetului Lucian Blaga. Tot în acest context, va fi amintită şi amplasarea bustului Blaga, operă a sculptorului Aurel-Gheorghe Ardelean, în 2014, la Estoril, în faţa Hotelului Palácio Estoril (unde Lucian Blaga a rezidat, ca trimis extraordinar şi ministru plenipotenţiar, în cursul anului 1938).

Expoziţia „Lucian Blaga, un diplomat la curţile dorului” este alcătuită din 32 de panouri şi cuprinde documente din Arhivele Diplomatice ale României şi fotografii din albumul familiilor Blaga şi Brediceanu, din perioada în care poetul a deţinut funcţia de Ministru Plenipotenţiar al României în Portugalia (1938-1939).

Lecturile din poemele lui Lucian Blaga vor fi oferite de actorii Ştefan Iancu şi Bogdan Iancu, din România, şi Nuno Pinheiro şi Luís Lobão, din Portugalia. Fiecare actor va recita două poeme în română, respectiv portugheză, din volumul „La curţile dorului“, tradus în portugheză de Micaela Ghiţescu.

Ştefan Iancu a început să joace la vârsta de 4 ani. Până la 15 ani, jucase deja în numeroase producţii româneşti, dar şi în diverse producţii internaţionale ca „Pu-239” cu Oscar Isaac, „Born to Raise Hell” cu Steven Seagal şi „Walking with the Enemy” cu Ben Kingsley. În ultimii ani, acesta a jucat în filmele „Avant que je m’en aille” de Julien Barazer, „Bucureştiul văzut de sus”/ „Bucharest Seen From Above” de Andrei Răuţu şi lungmetrajul „Un pas în urma serafimilor”/ „One Step Behind the Seraphim” de Daniel Sandu, care a câştigat multe premii internaţionale şi care i-a adus actorului premiul Gopo la categoria „Tânără speranţă". În prezent, studiază la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” din Bucureşti. Începând din 2018, joacă unul dintre personajele principale din serialul de succes „Vlad”. Ştefan Iancu a câştigat premiul Subtitle Film Festival 2019 la categoria „Best Newcomer”.

Bogdan Iancu a început să joace la o vârstă fragedă în lungmetrajul de Crăciun „Ho Ho Ho”. Ulterior, a jucat în „Fluss des Lebens” cu Sandra Borgmann şi „A Farewell to Fools” cu Gérard Depardieu şi Harvey Keitel. În 2017, a jucat în lungmetrajul „In blue”, regie Jaap van Heusden, iar, în 2018, în scurtmetrajul „Haine negre”/ „Black Clothes”, regie Octav Chelaru. Comedia „Oh, Ramona!”, cu Bogdan Iancu, Aggy K. Adams şi Holly Horne în rolurile principale, a fost lansată în România în februarie 2019. În prezent este student în anul II la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” din Bucureşti.

Nuno Pinheiro s-a născut în Lisabona, în 1989. A absolvit Facultatea de Teatru – Departamentul Actorie la Şcoala Superioară de Teatru şi Film şi a terminat un Master în Teatru - Specializare în Teatru şi Comunitate la aceeaşi universitate. Între 2009 şi 2017, a făcut parte din Compania Teatrul da Garagem, în calitate de actor, profesor al serviciului educativ şi artist video. Ca actor, a colaborat cu Maria João Vicente, João Vicente, Rui Mário, Sofia Ângelo, Miguel Maia, António Mortágua, Tiago Vieira, Bernardo Camisão, Pedro Flores, Mónica Santana Baptista, João Manso, Fátima Ribeiro, Paulo Oom, David Marques, printre alţii. În paralel cu munca de actor, desfăşoară activităţi în calitate de formator în companii, profesor de teatru şi regizor la Asociaţia Culturală A Matraca şi promovează workshop-uri şi ateliere de teatru şi interpretare. În plus, are diverse colaborări în publicitate, film, teatru, dublaj şi lucrează ca director de casting pentru reclame.

Luís Lobão, actor şi dramaturg portughez, s-a născut în 1987. În 2004, a intrat la Şcoala Profesională de Teatru din Cascais, un curs de trei ani, pe care l-a încheiat cu succes, primind premiul Zita Duarte, acordat celui mai bun elev al cursului. În 2010, scrie prima sa piesă de teatru, TV Você, care este prezentată la Teatro São Luíz, în cadrul ciclului „Noi Actori”. Lucrează ca actor şi autor, colaborând cu diverse companii de teatru, printre care PALCO13, TapaFuros, Filho do Meio şi Teatro Experimental din Cascais. Este autorul pieselor „Protagonistul”, „Ernesto” şi „Aegri Somnia”, toate puse în scenă de Marco Medeiros la PALCO13 şi al piesei „d'Os Infaticidas”, care a fost prezentată la Teatro da Comuna, într-o creaţie colectivă semnată de Anna Lepannen, Joana Campelo, João Vicente şi de el însuşi. A făcut parte din distribuţia telenovelei „Coração D'ouro” („Inimă de aur”) distribuită de televiziunea SIC şi din serialul „A Criação” („Creaţia”), distribuit de RTP (Radio Televiziunea Portugheză). A participat, de asemenea, în serialul „Sim, Chef”, tot de la RTP. Lucrează cu regularitate la dublarea desenelor animate în diferite studiouri.