„Republica Moldova a înregistrat din 2009 multe realizări sistematice, dar de asemenea multe eșecuri. Trebuie să progreseze mult în combaterea corupției și reforma justiției. (...) Probabil aplicarea acordului de asociere cu UE va ghida Republica Moldova în următorii 10 ani. De facto, trebuie să se comporte ca o țară candidată, care poate să implementeze o parte din acquis communautaire. Practic va fi o cale similară celei urmate de statele din Europa Centrală și de Est”, evaluează Nicu Popescu, (cercetător la Institutul de Studii de Securitate al UE), invitat la masa rotundă organizată marți, 26 mai la Bruxelles, de European Policy Centre și Institutul Cultural Român Bruxelles.
Dezbaterea a analizat perspectivele europene ale Republicii Moldova după întâlnirea la vârf a Parteneriatului Estic al UE de la Riga (21-22 mai). Au participat: europarlamentarul Petras Auštrevičius (Lituania, ALDE), ambasadorul Eugen Caras - șeful misiunii Republicii Moldova pe lângă UE, diplomatul finlandez Antti Helanterä, Nicu Popescu și Cristian Ghinea, directorul Centrului Român pentru Politici Europene.
Cristian Ghinea, a cărui organizaţie activează în România, Republica Moldova şi Georgia, consideră la rândul său că: „Moldova și-a creat deja bazele, și-a creat cadrul instituțional pentru lupta anticorupţie, iar acum acest cadru trebuie să furnizeze rezultate. Populația așteaptă să fie prinși peștii cei mari, și nu doar populația, dar și UE.”
Acest eveniment se înscrie în seria manifestărilor dedicate în ultimul an de ICR Bruxelles dialogului cu vecinătatea estică a UE și vocației europene a Republicii Moldova.