Lansarea ediției maghiare a volumului „Ierbar“ de Andrei Dósa la Festivalul Literar Margófeszt

Scriitorul Andrei Dósa va lansa ediția în limba maghiară a romanului Ierbar în cadrul Festivalului Literar Margófeszt, joi, 12 octombrie 2023, ora 19.30, în incinta Teatrului Național de Dans din Budapesta.

Actorul Szikszai Rémusz va citi fragmente din romanul apărut în Ungaria cu titlul Füveskert, iar prezentarea de carte și discuția cu autorul vor fi moderate de jurnalista Veiszer Alinda. Romanul fost tradus în limba maghiară de Koszta Gabriella și Horváth Benji și a apărut la Editura Helikon, în seria Volumelor Margó. ICR Budapesta este partenerul evenimentului de lansare.

Scriitorul, poetul și traducătorul brașovean Andrei Dósa, născut în 1985, a câștigat în România premiul Poetul anului 2013 și a fost ales de către Literary Europe Live drept una dintre tinerele voci ale Europei. A publicat primul său roman, Ierbar, în 2018, la Editura Polirom, iar în 2021 al doilea roman al său, Multă forță și un dram de gingășie. Printre traducerile sale din literatura maghiară se numără poeți contemporani precum: György Petri, István Kemény și Szilárd Borbély, dar și romancieri consacrați, cum ar fi Dezső Kosztolányi și Magda Szabó.

Ierbar este un roman generațional extrem de curajos. Oscilând între rutină şi senzaţiile induse de experienţele narcotice, un grup de prieteni navighează printr-un spaţiu urban populat de figuri groteşti, blazate sau aflate pe marginea prăpastiei. O vizită de lucru la o fermă de flori din Hawaii, o experienţă virtuală aproape mistică, lumea necunoscută a bătrânilor de la un azil sau o şedinţă de storytelling alimentată de stimulenţi mentali chimici sunt doar câteva dintre punctele de intersecţie ale personajelor. Efervescent, surprinzător, halucinant, romanul Ierbar spune povestea căutării trăirilor intense şi, odată acestea găsite, a nevoii de a le împărtăşi cu cineva. Astfel, vor fi abordate teme precum: drogurile, migrația, crizele climatice, modele contemporane ale familiei etc.

Festivalul Literar Margófeszt se desfășoară la Budapesta în perioada 12-15 octombrie 2023.  Margófeszt este un festival cultural inițiat în anul 2011, centrat pe literatură contemporană. Seriile de întâlniri, dezbateri, discuții, prezentări de carte sunt completate de concerte și plimbări literare și se desfășoară de trei ori pe an: în mai și în octombrie la Budapesta, și în august la Lacul Balaton. În cadrul evenimentelor au loc prezentarea unor volume recent apărute pe piața de carte din Ungaria.

Mai multe informații: margofeszt.hu, facebook.com/margofeszt