La ICR Istanbul încep cursurile de limba română, semestrul al II-lea, 2019

Institutul Cultural Român ”Dimitrie Cantemir” de la Istanbul lansează o nouă serie a cursurilor de limba română. Semestrul al doilea începe marți, 7 octombrie 2019, la sediul ICR din Istanbul și se va încheia în data de 14 decembrie 2019.

În mod excepțional, semestrul acesta se vor deschide doar două grupe de cursanți, nivelul începător, iar profesorul de limbă română este Jenny- Marilena Șișli.

Cursurile standard pentru adulți au loc de două ori pe săptămână și durează câte două ore. Pentru persoanele interesate de cursuri, dar care nu pot ajunge decât sâmbăta, aceștia vor lua parte la o sesiune intensă, o dată pe săptămână, timp de patru ore.

Un modul durează 10 săptămâni, cu un număr total de 40 ore de curs, iar la finalul acestuia se va susține un examen în urma căruia se acordă un certificat de atestare a cunoștințelor de limbă română.

Cursurile de limba română au fost inițiate de ICR Istanbul în urmă cu 7 ani, iar de atunci funcționează fără întrerupere și, mai mult decât atât, în ultimii ani, respectiv din 2016 până în prezent, nivelul cererilor și numărul cursanților este în creștere rapidă.

Cursurile de limbă, cultură și civilizație românească fac parte din categoria proiectelor strategice ale reprezentanței de la Istanbul și contribuie, în egală măsură, atât la strategia ICR de a promova cultura şi civilizaţia românească prin intermediul cunoașterii limbii române, dar și de a păstra identitatea națională în rândul populaţiei de origine română.

O categorie aparte și foarte specială aici, în Republica Turcia, o reprezintă comunitatea foștilor insulari emigrați din Ada Kalehîn anii ’70 și ai căror descendenți sunt foarte atașați de cultura română, de limba română pe care o învață sau o aprofundează aici, la ICR Istanbul.

Interes crescut există și din partea comunității academice locale față de cultura română, printre cursanții noștri regăsindu-se studenți care derulează programe de studii postuniversitare în România sau sunt implicați în programe de cercetare în România.

Organizarea acestor cursuri a dus în timp și la o diversificare și creștere a categoriilor de public care au avut acces la cultura română, cursanții participând și la celelalte evenimente derulate pe tot parcursul anului, fapt ce a conferit o vizibilitate și mai mare Institutului.