„Judecata de Apoi în iconografia românească” - expoziţie înscrisă în calendarul oficial al evenimentelor culturale organizate la Veneţia

La iniţiativa Patriarhatului din Veneţia, cu patronajul Ministerului Bunurilor şi Activităţillor Culturale din Italia, în perioada septembrie 2008 – august 2009 Veneţia şi laguna veneţiană celebrează un mileniu de la întemeierea Catedralei din Torcello, sub genericul „Între Bizanţ şi Veneţia. Torcello, artă şi istorie (secolele VI-XIII)".
Insula Torcello prezintă o dublă semnificaţie pentru Cetatea Dogilor: este primul loc de întemeiere a Veneţiei şi, totodată, adăposteşte unul din cele mai reprezentative repere ale arhitecturii şi artei medievale târzii şi bizantine: catedrala „Santa Maria Assunta". Mozaicurile catedralei - excepţională mărturie a artei iconografice bizantine - prezintă scene cu largă răspândire şi în pictura murală religioasă din România, precum „Judecata de Apoi", „Anastasis" („Învierea"), „Psychostasis" („Cântărirea sufletelor"), „Deisis", „Pantocrator", „Theotokos".

Pentru a onora această aniversare a culturii europene, care pune în lumină moştenirea bizantină pe care cultura română o are în comun - alături de cea latină - cu civilizaţia italică şi în special cu cea a Republicii Veneţiene, Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia, în colaborare cu Muzeul Ţăranului Român din Bucureşti organizează, în perioada 30 iunie-30 august, o expoziţie de excepţie, cu tema „Judecata de Apoi în iconografia românească".Curatorii expoziţiei sunt dr. Georgeta Roşu, directorul Direcţiei Muzeografie şi drd. Ion Blăjan, şeful secţiei „Colecţii şi Evidenţă Centralizată" din cadrul Muzeului Ţăranului Român.Expoziţia va fi vernisată marţi, 30 iunie, în prezenţa preşedintelui Comitetului Naţional al Italiei, Gianmatteo Caputo, şi al directorului general al Muzeului Ţăranului Român, prof. univ. dr. Vintilă Mihăilescu.

Găzduită de spaţiile expozitive ale Institutului, expoziţia va prezenta publicului italian şi miilor de turişti din întreaga lume varietatea tematică, profunzimea simbolurilor şi diversitatea cromatică a valorosului patrimoniu de icoane şi miniaturi al Muzeului Ţăranului Român pe tema „Judecăţii de Apoi", precum şi reproduceri după alte reprezentări ale temei, dintre care cea mai faimoasă este scena de pe faţada vestică a mănăstirii Voroneţ, monument UNESCO. De asemenea, va fi reconstituit ceremonialul ţărănesc al ritului „de trecere" din zona sudică a României.Evenimentul propus şi găzduit de Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia a obţinut patronajul Comitetului Naţional al Italiei pentru organizarea aniversării dedicate mileniului Catedralei din Torcello şi a fost înscris în calendarul oficial al manifestărilor.