Istoricul de artă Alina Șerban participă la Festivalul „Miss Readˮ cu sprijinul ICR Berlin

Istoricul de artă Alina Șerban va prezenta, cu sprijinul ICR Berlin, o selecție importantă de publicații recente din programul P+4 Publications, la festivalul și târgul de carte de artă „Miss Read: The Berlin Art Book Fair and Festivalˮ, care se va desfășura în perioada 22-24 septembrie 2023, la Haus der Kulturen der Welt (HKW). Cu participarea a 340 de expozanți din 55 de țări, cea de-a XV-a aniversare a festivalului este cea mai mare și diversă ediție de până acum, reunind elita intelectuală a lumii artei contemporane.

P+4 Publications este un program editorial independent dedicat promovării artei, fotografiei și arhitecturii contemporane românești, explorând cartea ca punct de intersecție între cercetarea teoretică, experimentul de design grafic și ideile și subiectele abordate de artiști în practica lor. În prezent, programul reunește seria Cărților de Artist și a Cărților de Arhitectură, seria Parkour și Exhibition-Dossier. Începând cu 2021, P+4Publications este coordonat de Institutul Prezentului, o platformă non-profit, interdisciplinară de cercetare în domeniul culturii vizuale și performative. Centrat pe artiști și pe mărturiile lor personale, pe întâlnirile specifice timpului și pe mijloacele de (auto)arhivare, Institutul analizează diverse practici și situații din trecutul recent până în prezent dintr-o perspectivă transnațională și transculturală. Programul editorial – inițiat de istoricul de artă Alina Șerban alături de Ștefania Ferchedău– s-a născut din necesitate, având în vedere concepte precum: nevoia de a cerceta; nevoia de a transfera informații; nevoia de a învăța.

Selecția prezentată la Miss Read cuprinde publicații din seriile Parkour și Carte de Artist,cu cercetări în jurul unor artiști prolifici precum Ion Grigorescu, Constantin Flondor, Dan și Lia Perjovschi, Matei Bejenaru, Ciprian Mureșan ș.a.m.d.

Festivalul și târgul de carte de artă Miss Read este dedicat construirii unei comunități și a unui loc de întâlnire publică pentru dezvoltarea discursurilor în jurul cărților de artist, al publicațiilor conceptuale și al editării ca practică artistică și politică. Începând cu 2009, Miss Read reunește o selecție amplă a celor mai interesante edituri de artă, artiști/autori și periodice de artă, fiind însoțit de o serie de conferințe, discuții, lansări de carte și workshop-uri ce explorează limitele editării contemporane de carte, precum și posibilitățile cărții ca mediu. În fiecare an, aplicanții sunt aleși în urma unui proces de selecție a unui juriu specializat.

Cu scopul de a adopta o privire descentralizantă și decolonizantă asupra producției cărții de artă, anul acesta Miss Read pune un accent special pe practicile editoriale din Estul global – în special din Asia, Orientul Mijlociu și diaspora asiatică.

Un program conex de trei zile va examina limitele și posibilitățile actuale ale editării de carte, propunând un program complex de conferințe, discuții, performance-uri și lansări de carte. Sâmbătă, 23 septembrie 2023, este programată ziua anuală a Poeticii Conceptuale, ce explorează granița imaginară dintre arta vizuală și literatură.

Lista expozanților și programul complet al Miss Read 2023 poate fi consultat aici: https://missread.com.

Mai multe informații despre programul editorial P+4 Publications: https://institutulprezentului.ro/en/publications/.

Intrarea la festival este gratuită.

Credit foto: Institutul Prezentului / Design: Pren