ICR Budapesta sărbătoreşte Ziua Limbii Române printr-un spectacol de teatru pentru copii

Pentru a marca „Ziua Limbii Române", Institutul Cultural Român Budapesta a organizat un spectacol de teatru pentru 120 de copii de la Grădinița și Școala Generală românească din Micherechi,  luni, 5 septembrie 2016. Spectacolul „Sarea-n bucate", o reprezentație cu păpuşi a Teatrului „Gong" din Sibiu, după basmul lui Petre Ispirescu (adaptare: Florin Grigoraş,  scenariul şi regia artistică: Mihaela Grigoraş) aduce în prim plan, în ritm de cântec, dans şi poveste, valori morale şi sentimente veritabile: iubirea, sinceritatea, vrednicia şi cinstea.

Spectacolul de teatru prezentat de actorii Teatrului „Gong" din Sibiu a fost deosebit de apreciat de spectatorii din Micherechi, cu vârste cuprinse între 3 şi 14 ani. Cu ajutorul mişcării scenice, a mânuirii dibace a păpuşilor şi a fundalului muzical de calitate deosebită, povestea "Sarea în bucate" a ajuns la inimile copiilor, adaptarea textului asigurând claritate şi accesibiltate mesajului.

Premiera acestui spectacol a avut loc în anul 2010, la Sibiu, iar de la debutul său a fost pus în scenă la festivaluri naționale şi internaționale, printre care amintim: Festivalul Cultural European (Algeria, 2010), Kids Euro Festival (SUA, 2010), International Puppet Festival Baku (Azerbaidjan, 2011), Festivalul Novembriade Wassertrudingen  (Germania, 2011), Festivalul Cultural European New Delhi (India, 2011) sau International Kids' Carnival Veneția (Italia, 2014).

Reamintim că, începând din anul 2013, pentru a puncta importanţa "Zilei Limbii Române", Institutul Cultural Român Budapesta a prezentat elevilor Şcolii generale din Micherechi (Ungaria) spectacole de teatru în limba română. În anul 2013, Giorgiana Elena Popan, actriţă a Teatrului Clasic „Ioan Slavici" din Arad a dus „Magia cuvântului" pe scena de la Micherechi. În 2014 actriţa Ioana Ginghină, de la Teatrul „Ion Creangă" din Bucureşti i-a încântat pe tinerii spectatori cu povestiri pline de mişcare, voie bună şi culoare, iar în 2015 actorii Alexandru Stama, Răzvan Daniel Marina, Bianca Cristiana Hedeş şi Veronica Violeta Căliman au susţinut spectacolul "Cei trei purceluşi", o adaptare de Mirela Retegan după celebra povestire pentru copii.