ICR Budapesta a organizat ”EU Jazz Express”, un concert dedicat ”Zilei Europei”

ICR Budapesta, în colaborare cu reţeaua EUNIC şi Reprezentanţa Comisiei Europene la Budapesta a organizat sâmbătă, 11 mai 2013 de la ora 18.30, în Piaţa Erzsébet din capitala Ungariei, un concert de jazz dedicat „Zilei Europei” sub genericul „EU Jazz Express”.


Evenimentul muzical a făcut parte dintr-o manifestare complexă care a inclus concerte, spectacole de teatru şi programe pentru cei mici. Participanții la evenimentele în aer liber au putut obţine informaţii despre drepturile cetăţenilor din UE, despre oferta de pe piaţa de muncă, respectiv despre alegerile parlamentare UE din 2014.

Concertul de jazz a reunit muzicieni din şapte state membre EUNIC (România, Ungaria, Marea Britanie, Cehia, Austria, Danemarca) şi Israel.

Invitata ICR Budapesta a fost solista de jazz Luiza Zan, câştigătoare a numeroase premii naţionale şi internaţionale: ”Premiul special al juriului” şi locul doi la concursul "Shure Montreux Jazz Voice Competition" din cadrul ”Festivalului internaţional de jazz de la Montreux” (2003 şi 2004) şi un ”Premiu al confirmării valorice” în cadrul ”Galei premiilor jazz-ului românesc”, decernat la Bucureşti, în acelaşi an. A susţinut concerte şi workshopuri de jazz alături de Rick Condit (USA), Jurgen Bothner (Germania), Soweto Kinch (Anglia), Armen Donelian (USA), Geri Allen (USA), Tom Kirkpatrick (Italia) şi grupul ”4Given”.

În 2008, la invitaţia ICR Budapesta a reprezentat România la ”Jazztergom” (Esztergom). După cronicile elogioase apărute şi pe siturile de specialitate din Ungaria, Luiza Zan a fost invitată în septembrie 2011 la ”Zilele Jazzului din Debreţin” şi a concertat la ”Ziua Jazzului Maghiar” alături de István Gyárfás – chitară şi Balázs Berkes – contrabas.