Holokauszt – Nemzetközi grafikai kiállítás a Budapesti Román Kulturális Intézetben


2019. október 8-án, kedden, 19.00 órakor a budapesti Román Kulturális Intézet a Kolozsvári Művészeti Múzeum partnereként megnyitja a Holokauszt című grafikai kiállítást. A megnyitó vendégei Lucian Nastasă-Kovács, a kolozsvári Művészeti Múzeum igazgatója, Ovidiu Petca, a kiállítás kurátora és Diana Cozma színésznő, aki verseket ad elő a megnyitó során.

A Holokauszt csoportos grafikai kiállítás negyven művet sorakoztat fel. A kiállító művészek: Krzysztof Marek Bąk (Lengyelország), Víctor Manuel Hernández Castillo (Mexikó), António Canau (Portugália), Basil Colin Frank (Izrael), Lukasz Cywicki (Lengyelország), Vlado Goreski (Macedón Köztársaság), Michiko Hoshino (Japán), Ann-Kristin Källström (Svédország), Ewelina Kołakowska (Lengyelország), Adrian Lis (Románia), Bert Menco (Hollandia), Marina Nicolaev (Románia), Herman Nordermeer (Hollandia), Masaaki Ohya (Japán), Ovidiu Petca (Románia), Giancarlo Pozzi (Olaszország), Agustín Rolando Rojas (Kanada), Fernando Santiago (Puerto Rico), Marco Trentin (Olaszország), Vásárhelyi Antal (Magyarország).

Október 9. a Holokauszt Romániai Áldozatainak Emléknapja, mely egyrészt a holokauszt áldozatainak állít emléket, továbbá felhívja a figyelmet Románia szerepére ebben a történelmi korszakban. Ezen a napon országszerte megemlékezések zajlanak a holokausztban életüket vesztett zsidók és romák tiszteletére. Romániában azért esik október 9-re az Emléknap, mert 1941-ben ezen a napon kezdődött a Bukovinában és a Dnyeszteren túli régióban élő zsidók deportálása. Az első Holokauszt Emléknapot 2004-ben tartották.

Lucian Nastasă-Kovács 2013-tól a kolozsvári Művészeti Múzeum (Bánffy-palota) igazgatója, 1984-ben diplomázott a Jázsvásári Alexandru Ioan Cuza Egytem Történelem és Filozófia Karán, ahol 1996-ban doktorált. A Román Akadémia kolozsvári „George Bariț” Történeti Intézetének vezető kutatója, valamint a Babeș-Bolyai Tudományegyetem docense. A kultúra- és az oktatásszociológia elismert szakértője. 2004 januárjától a Magyar Tudományos Akadémia Doktori Tanácsának tagja, 2004 decemberében elnyerte a Román Akadémia fődíját. Jelentősebb kitüntetései: a Jeruzsálemi Héber Egyetem Rudich-díja (2012); a Barabás Miklós Céh képzőművészeti egyesület díja (2017), a Romániai Zsidó Közösségek Szövetségének nívódíja (2012, 2016), Magyar Érdemrend, lovagkereszt (2018).

Ovidiu Petca (1958. március 25., Déva) Kolozsvár egyik meghatározó grafikusa, számos egyéni kiállítása volt Romániában és külföldön (Krakkó, Koga, Tokió, Budapest, Korfu), illetve több csoportos kiállításon is bemutatták műveit (Peking, Bangkok, Kairó, Frechen, Guangzhou, Ibiza, Isztambul, Kuala Lumpur, Lahti, Majdanek, Milánó, Qingdao, Sarcelles, Skopje, Szentpétervár, Tokió, Torun, Toyama, Várna). Számos díjjal ismerték el munkásságát (Ankara, Baku, Bitola, Gdansk, Gliwice, Isztambul, Párizs, Sint-Niklaas, Meudon, Vilnius, Varsó). A kolozsvári Ion Andreescu Vizuális Művészeti Akadémián diplomázott; a Románia Képzőművészek Szövetségének tagja és a Tribuna folyóirat szerkesztőségi titkára, ahol 1990 óta dolgozik; a Kolozsvári Nemzetközi Grafikai-Biennálé Alapítvány elnöke és Biennálé fő szervezője volt 1997–2005 között. Évente szerevezi a Tribuna Graphic nemzetközi kiállítást. Több nemzetközi Bienalé zsűritagja (Várna, Brüsszel, Fushun, Budapest, Temesvár, Jászvásár), valamint a portugáliai Douro Biennálé és az olaszországi MiniPrint Paese romániai biztosa.

Diana Cozma (1962. december 5., Kolozsvár) színésznő, író, fordító, egyetemi tanár, a Babeș-Bolyai Tudományegyetem Színház- és Filmművészeti Karának habilitált professzora, a Román Írószövetség tagja, kettős diplomával rendelkezik a BBTE-n: Filológia (1988) és Színházművészet (1995), 2005-től a filológia doktora; 2017-től a Színházművészeti Intézet doktori iskoláján témavezető. Számos nemzetközi szakmai gyakorlaton vett részt (Holstebro, Wrocław, Pontedera, Verscio, Lausanne, Berlin, Amszterdam, Athén), workshopokat vezet Romániában és az Egyesült Államokban, színházban valamint filmekben játszik, nemzetközi színházi fesztiválokon is fellép. Könyveket írt a színházról, kispróza- és drámaíró, valamint többszörösen elismert műfordító.

A Holokauszt kiállítás 2019. október 9. és november 11. között látogatható a Román Kulturális Intézet székházában, (1146, Budapest, Izsó utca 5.).

A kiállítás 2020 februárban a kisinyovi Nemzeti Művészeti Múzeumban lesz látható, majd májusban a kolozsvári Művészeti Múzeumban. A vándorkiállítás végén a nyomatok a kolozsvári Bánffy-palota gyűjteményébe kerülnek.