FILIT vine la Chișinău împreună cu nume mari ale literaturii contemporane

Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” de la Chișinău susține, în calitate de partener, prima ediție a Festivalului Internațional de Literatură și Traducere Iași (FILIT) în Republica Moldova, care se va desfășura în perioada 20-22 octombrie 2023 la Chișinău. Acesta reunește, în capitala Republicii Moldova, nume importante din literatura contemporană românească și cea internațională.

Un element inedit al acestei ediții-pilot va fi Trenul Literaturii, care va uni simbolic cele două capitale ale Moldovei – Iași și Chișinău. Trenul-caravană va porni din Iași vineri, 20 octombrie, ora 12:00 și va ajunge la Chișinău la ora 16:40. La bord, vor urca autorități de pe ambele maluri ale Prutului, scriitori români, pasionați de literatură și nu numai, care, timp de patru ore, se vor bucura de un performance de poezie, dezbateri literare și de un concert inedit susținut de trupa Balkan Taksim.

Printre cei care au confirmat prezența în Trenul Literaturii se numără mai multe importante oficialități din România și Republica Moldova: Costel Alexe – președinte, Consiliul Județean Iași; Diana Baciuna – secretar de stat, Ministerul Culturii al României;Veronica Roșca – deputat, Parlamentul Republicii Moldova,președintele Grupului de prietenie Republica Moldova-România; Adriana Cazacu, secretar de stat, Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova; Andrei Chistol, secretar de stat, Ministerul Culturii al Republicii Moldova; Narcis Afrăsinei, director adjunct, Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” de la Chișinău; Ovidiu Năftănăilă, Prim-colaborator, Ambasada României în Republica Moldova; Alexandru Ambros, primar, orașul Ungheni.

În Trenul Literaturii se vor afla și managerul Festivalului Internațional de Literatură și Traducere Iași, Lucian Dan Teodorovici și directorul executiv FILIT Chișinău, Aura Revenco. Partenerul media general, TVR Moldova, este reprezentat de directorul acestei instituții, Nicolae Mocanu.

Festivalul are în centru trei evenimente principale, desfășurate pe scena Teatrului Fără Nume, cu autori mari din literatura și dramaturgia contemporană mondială: Guzel Iahina (Kazan), Manuel Vilas (Spania) și Iwan Wyrypajew (Polonia).

Totodată, în cele trei zile de FILIT Chișinău, vor fi organizate mai multe evenimente culturale: întâlniri cu scriitori din România și din Europa, ateliere tematice pentru copii, întâlniri ale cluburilor de lectură, ateliere de scriere creativă pentru liceeni și întâlniri profesionale cu traducători, scriitori și editori. Printre traducătorii care vor veni la FILIT Chișinău se numără Elena Borrás García (Spania) și Marin Mălaicu-Hondrari (România).

În program va fi inclusă și Noaptea Albă a Poeziei, un maraton de poezie și muzică la care vor participa zeci de poeți de pe ambele maluri ale Prutului, dar și din străinătate.

În deschiderea acestui adevărat regal de poezie urmează să adreseze cuvinte de salut, alături de organizatori, domnul Sergiu Prodan, Ministrul Culturii al Republicii Moldova și domnul Narcis Afrăsinei, directorul adjunct al Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” de la Chișinău.

Programul complet al ediției FILIT de la Chișinău este disponibil aici: https://filit.md/

Evenimentul este organizat de Fundația KA-TET, Muzeul Național al Literaturii Române Iași și Consiliul Județean Iași, în parteneriat cu Teatrul Fără Nume din Chișinău, Ministerul Culturii al Republicii Moldova, Muzeul Național de Istorie a Moldovei, Biblioteca pentru Copii „Ion Creangă”, Biblioteca Națională a Republicii Moldova, Asociația Investitorilor din România în Republica Moldova, cu sprijinul Ambasadei României la Chișinău, Calea Ferată din Moldova, Apă Bucovina, Proimobil.md, Dulcinella, Confort Moldova, Castel Mimi, Ocean Fish, Fundația Constantin Mimi, Jolly Alon, Petrom, avion.md și iTicket.md.

Partener media general: TVR Moldova