Festivalul „Jazz in Church”, la a patra ediție. Invitați de excepție și evenimente speciale

Institutul Cultural Român este partener al festivalului Jazz in Church, care va avea loc în perioada 30 martie - 3 aprilie 2016 la București. Cea de-a patra ediție a festivalului se va desfășura, ca și precedenta, sub Înaltul Patronaj al Excelenței Sale Domnul Jean-Hubert Lebet, ambasadorul Elveției în România.

După trei ediții sold-out, festivalul Jazz in Church revine anul acesta cu invitați de excepție și o serie de evenimente speciale. Ca în fiecare an, în Biserica Evanghelică din Bucureşti (str. Luterană nr. 2) vor performa legende ale jazzului european, precum John Surman - unul dintre reprezentanții emblematici ai jazzului de avangardă, sau Palle Mikkelborg - vârf de lance pe scena jazzului progresiv european.

Pentru prima oară la Jazz in Church sunt invitate două triouri de primă mărime ai scenei de jazz new-yorkeze: Sylvie Courvoisier, Drew Gress & Kenny Wollesen - un trio renumit și așteptat în concerte pentru fabuloasa sa dinamică, așternută pe partitură de liderul grupului, pianista Sylvie Courvoiser. Un alt trio este condus de Lionel Loueke, alături de Massimo Biolcati și Ferenc Nemeth - prezența lor va fi plină de ritm, căci armoniile jazzului modern sunt combinate cu elemente de muzică tradițională vest-africană și inflexiuni vocale inedite.

Tord Gustavsen va prezenta într-o formulă originală, de trio, cu percuționistul Jarle Vespestad  si vocalista Simin Tander, noul proiect What was said.

Michel Godard impreună cu Bruno Helstroffer şi Lucas Niggli ne invită la o călătorie muzicală în timp, în care se regăsesc şi două intrumente de sec XVI, serpent şi teorbă. Un ansamblu cu parfum vintage, patină medievală şi succes contemporan.

Ernst Reijseger şi Harmen Fraanje colaborează strâns şi lor li se datorează coloane sonore ale unor pelicule asa-zise de nişă, adulate de cinefili şi semnate Werner Herzog, admirator constant al lui Rejseger, dar şi albume de studio de un rafinament şi o estetică indubitabile.

Recitalul lui Edouard Ferlet de la Bucuresti este un program-omagiu pentru J.S. BACH ce demontează orice inhibiţie a spectatorului de jazz dinspre clasic.

Festivalul va fi deschis în data de 30 martie 2016 cu un concert dedicat persoanelor cu dizabilităţi, pentru a le oferi acestora şansa de a participa la un eveniment cultural de primă mărime. Concertul din data de 30 martie este un omagiu adus lui Michel Petrucciani, cel mai important muzician din istoria jazzului care a suferit, din naştere, de osteogenesis imperfecta. Acest lucru nu l-a impiedicat sa devină unul din cei mai mari pianişti de jazz ai secolului XX. Protagonişti vor fi George Natsis - la pian, Adrian Flautistu - la contrabas si Vlad Popescu - la tobe. Concertul se va numi 100 Hearts dupa numele unui celebru album a lui Petrucciani. Parteneri ai concertului sunt asociațiile Help Autism, Motivation Romania şi Asociaţia Ajută Viaţa.

Pe 2 aprilie 2016, la ora 11.00, va avea loc pentru prima oară în cadrul Jazz in Church Festival şi proiectul Jazz for Kids. Jazz for Kids a fost lansat cu succes de JAZZ.RO în România, pe 1 iunie 2013, la aşezământul de orfani de la Valea Plopului. Au urmat o serie de concerte la Street Delivery, Bucharest Jazz Festival, Ciclova Montana şi Jazz in the Park Cluj. Proiectul este o premieră în România, fiind singurul eveniment educativ de jazz din Romania în care copiii interacţionează cu muzicienii. Protagonişti ai acestui proiect sunt Mihai Iordache - la saxofon, Adrian Stoenescu - la clape, Dan Mitrofan - la chitară şi Tavi Scurtu - la tobe.

Program:

30 martie 2016, ora 19.00:

"100 Hearts" George Natsis / Adrian Flautistu / Vlad Popescu (intrare libera)

31 martie 2016, ora 19.00:

Michel Godard / Bruno Helstroffer / Lucas Niggli 

Tord Gustavsen / Simin Tander / Jarle Vespestad 

1 aprilie 2016, ora 19.00:

Ernst Reijseger / Harmen Fraanje

Sylvie Courvoisier / Drew Gress / Kenny Wollesen 

2 aprilie 2016:

ora 11.00 "JAZZ FOR KIDS" Mihai Iordache / Dan Alex Mitrofan / Adi Stoenescu / Tavi Scurtu

ora 19.00 Lionel Loueke / Massimo Biolcati / Ferenc Nemeth John Surman / Vigleik Storaas

3 aprilie 2016, ora 19.00:

Toma Dimitriu / Daniel Torres

Edouard Ferlet

Palle Mikkelborg / Jakob Bro

Festivalul este organizat de asociația JAZZ.RO, în parteneriat cu Biserica Evanghelica C.A. din București. Festivalul beneficiază pentru al doilea an consecutiv de Patronajul Excelenței sale, Domnul Jean-Hubert Lebet, ambasadorul Elveției în România.

Bilete: eventim.ro