Festivalul Internaţional al Şcolilor de Teatru și Film ClassFest, ediţia a IV-a

Institutul Clutural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău sprijină participarea Teatrului „Masca” din București și a școlilor românești de teatru: Universitatea de Arte din Tîrgu-Mureş; Universitatea de Arte „George Enescu”, Iaşi, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L.Caragiale” din București şi Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi la cea de-a patra ediție a Festivalului Internaţional al Şcolilor de Teatru și Film ClassFest.
Evenimentul este organizat de Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău și va avea loc în perioada 11-16 aprilie 2014. Coorganizatori ai festivalului sunt: Ministerul Culturii din Republica Moldova, Primăria Municipiului Chişinău, Departamentul Cultură al Municipiului Chișinău, Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău, Centrul Cultural German Akzente în Moldova, Institutul „Goethe” România, Institutul Polonez din București, Uniunea Cineaștilor din Republica Moldova și Centrul Rus de Știință și Cultură din Moldova.
Festivalului Internaţional al Şcolilor de Teatru și Film ClassFest este un eveniment artistic internaţional unic pentru studenţii şi tinerii din Republica Moldova, menite să promoveze valorile artei contemporane, să menţină şi să dezvolte dialogul intercultural, schimbul de experienţă între şcolile de teatru și film din România, Rusia, Georgia, Ucraina, Slovacia, Germania, Polonia şi Republica Moldova să susțină tinerii artiști oferindu-le posibilitatea de a-și prezenta cele mai bune producţii.
În decursul celor șapte zile festivaliere, spectatorii vor putea viziona spectacole diverse ca gen, estetică și formă, prezentate de studenți de la următoarele instituţii de învăţământ: Universitatea Națională de Artă Teatrală şi Cinematografie „I. L. Caragiale”, Bucureşti, România; Universitatea „Dunărea de Jos”, Galați, România; Universitatea de Arte din Tîrgu-Mureş, România; Universitatea de Arte „George Enescu”, Iaşi, România; Institutul de Artă Teatrală „B. Sciukin” Moscova, Rusia; Universitatea de Teatru și Cinematografie „Şota Rustaveli”, Tbilisi, Georgia; Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, Chișinău, Republica Moldova; Universitatea de Stat de Teatru, Film şi TV „Karpenko-Karii”, Kiev, Ucraina; Academia de Arte Dramatice din Bratislava, Slovacia.
Conform tradiţiei, festivalul îi va avea ca invitați speciali pe artiştii de la Art Stations Foundation, Poznań, Polonia (spectaolele Polska de Agata Maszkiewicz , Moartea 24 de cadre pe secundă sau fă-mi așa ca într-un film adevarat - coregrafia derulată, pe capitole de Agata Siniarska) și pe profesorii Universității de Arte „George Enescu” din Iaşi, România, care vor juca în spectacolul The Ilusion Lesson, de Matei Vișniec. De asemenea pentru prima data, la cea de-a IV-a ediție, se vor organiza discuții și dezbateri pe maginea spectacolelor respective.
În cadrul Festivalului studenții vor avea ocazia să participe la atelierul De la masca neutră la masca larvară: primii paşi în constituirea unui personaj și la lucrările conferinței științifice Actorul și masca în teatrul contemporan, ambele activităţi fiind coordonate de actorul, regizorul şi profesorul Mihai Malaimare. Cu acestă ocazie, maestrului Mălaimare i se va acorda titlul de Doctor Honoris Causa a Academiei de Muzică Teatru și Arte Plastice.
Spectatorii de toate vârstele sunt aşteptaţi la: Teatrul Naţional „Mihai Eminescu”, Teatrul de Revistă „Ginta Latină”, Teatrul „Eugene Ionesco”, Teatrul Dramatic Rus de Stat „A.P.Cehov”, Teatrul Republican „Luceafărul”, la Teatrul Republican de Păpuşi „Licurici”, precum şi la Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice, unde vor avea loc recitaluri muzicale ale studenţilor Facultăţii de Artă Instrumentală, Compoziţie şi Muzicologie şi expoziţii de fotografie şi scenografie, realizate de studenţi.
În secţiunea Film a Classfest-ului își vor prezenta lucrările cele mai bune şcoli de film din România, Slovacia, Germania, Belarus, Polonia, Cehia, Ucraina, Armenia, Italia, Georgia, Portugalia și, desigur, studenții de la Catedra Multimedia din cadrul Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Moldova. Menționăm că multe dintre filmele acestor şcoli au obţinut premii importante la festivalurile naţionale şi internaţionale de film. Proiecţiile vor avea loc într-un spaţiu special amenajat din Muzeul Zemstvei.