Festival Altrerisonanze - de la antic la modern, între românesc şi universal, la Accademia di Romania în Roma

Festival Altrerisonanze - de la antic la modern, intre romanesc si universal, la Accademia di Romania in Roma Festival Altrerisonanze - de la antic la modern, intre romanesc si universal, la Accademia di Romania in Roma Festival Altrerisonanze - de la antic la modern, intre romanesc si universal, la Accademia di Romania in Roma Festival Altrerisonanze - de la antic la modern, intre romanesc si universal, la Accademia di Romania in Roma Festival Altrerisonanze - de la antic la modern, intre romanesc si universal, la Accademia di Romania in Roma Festival Altrerisonanze - de la antic la modern, intre romanesc si universal, la Accademia di Romania in Roma

Accademia di Romania in Roma şi Asociaţia Aliusmodum, cu sprijinul Institutului Cultural Român din Bucureşti, organizează a cincea ediţie a Festivalului Internaţional „Altrerisonanze - de la antic la modern, între românesc şi universal", un eveniment desfășurat la Roma timp de trei duminici, între 16 şi 30 octombrie 2016.

Dispunând de colaborarea altor asociaţii italiene muzicale (Incontri Mediterranei - Orte, Continuo Records, Scatola Sonora), ediţia din acest an doreste o integrare a spiritul românesc în cel universal, caracteristică  regăsită în cele trei concerte.

Primul concert  va fi în 16 octombrie 2016, în Sala de expoziţie de la Accademiei di Romania. Evenimentul, denumit ... toccata... și o are invitată pe clavecinista Cipriana Smărăndescu, pentru un program de virtuozitate şi cantabile în acelaşi timp.

Duminică 23 octombrie, tot la Accademia di Romania, în Sala de concerte, vor avea loc ...viaggi musicali... / ...călătoriile muzicale..., propuse de ALIUSensemble, mezzosoprana Lavinia Bocu şi clavecinista Cipriana Smărăndescu pe muzica lui muzica Haydn şi  D. Speer .

Închiderea festivalului va avea loc duminică, 30 octombrie 2016, în cadrul frumosului Oratoriu Caravita. În cadrul evenimentului vom audia un nou set de transcrieri pentru ansamblu cameral, realizat şi dirijat de Andrea Riderelli, interpretat de ansamblul Altrerisonanze, avându-l ca solist pe baritonul Furio Zanasi, pe muzica lui George Enescu, Paul Constantinescu şi Gustav Mahler.

În program:

Duminică 16 octombrie 2016, ora 20:00 - Accademia di Romania, Sala Expozitii

(Viale delle Belle Arti 110, Roma)

...toccata...

lucrări de G. Diruta, G. Frescobaldi, L. Couperin, J.J. Froberger, P. Royer, D. Scarlatti, J.S. Bach, P. Constantinescu.

Cipriana Smărăndescu - clavecin

Duminică 23 octombrie 2016, ora 20:00 - Accademia di Romania, Sala Concerte

(Piazza Josè de San Martin 1, Roma)

...viaggi musicali ...

lucrări de Daniel Speer, Joseph Haydn

Lavinia Bocu mezzosoprană - Cipriana Smărăndescu clavecin

ALIUSensemble: Pierluigi Tabachin (flaut traversier), Mauro Lopes Ferreira, Paolo Perrone (vioară),

Pietro Meldolesi (violă), Diego Roncalli violoncel.

Duminică 30 octombrie 2016, ora 21:00 - Oratorio del Caravita

(Via del Caravita 7A, Roma)

...enescu si magia europei...

lucrări de George Enescu, Paul Constantinescu, Gustav Mahler

(transcriptii pentu ansamblu de cameră de Andrea Riderelli)

Furio Zanasi bariton - Andrea Riderelli dirijor

ensemble Altrerisonanze: Mauro Lopes Ferreira, David Simonacci (vioră), Ettore Belli (violă), Luca Peverini (violoncel), Igor Barbaro (contrabas), Pierluigi Tabachin (flaut), Stefania Mercuri (oboi), Piero Cingolani (clarinet), Fabio Morbidelli (fagot), Alessio Bernardi (corn), Rocco Luigi Bitondo (percutie), Alvaro Lopes Ferreira (pian).