Kiállítás - Vásárhelyi Antal: Szakrális terek

Vásárhelyi Antal: Szakrális terek

A Budapesti Román Kulturális Intézet várja látogatóit Vásárhelyi Antal Szakrális terek című egyéni kiállítására az intézet Izsó u. 5 szám alatti székházában. A többnyire fekete-fehér alkotásokból álló tárlat ahhoz a művész munkáiból álló kiállítás-sorozathoz tartozik, amelynek több romániai múzeum teret ad ebben az évben, köztük a mogoșoaiai Brâncovenești Paloták Kulturális Központ, valamint a Zsilvásárhelyi Múzeum.

„Vásárhelyi Antal képei a szimbólumok nyelvét beszélik, amely az egyértelműség és a sokértelműség, a bizonyosság és a bizonytalanság tereibe helyezi a szemlélőt. Olvadékony és hűvös az idő, a világról lekoptak a színek, mint felesleges és értelemzavaró akcidenciák, eltűnnek a hegyek és a völgyek, a bolygót és az emberi világot valamennyi alkotásával a szent tér, a szakrális temenos, a világ nyüzsgéséből, a profanum vulgustól leválasztott, architekturális tér képviseli. Az épített, azaz gondolatban megtervezett, absztrakciókkal kiszámított, előzetesen csak gondolatban létező térstruktúra képviseli az ő képi világában mindazt, amit ezen a világon képesek vagyunk mi emberek megteremteni, belakni, jelentéssel felruházni és örökül hagyni magunk után.”(Péterfy Gergely)

Vásárhelyi Antal képzőművész Szatmárnémetiben született 1950-ben. A Bukaresti Képzőművészeti Egyetemen folytatta tanulmányait, majd 1979-ben Magyarországra emigrált, ahol aktív szerepet vállalt a budapesti művészeti élet szervezésében. Képzőművészeti köröket és nemzetközi kiállításokat szervez, művészeti folyóiratokat szerkeszt. Több külföldi csereprogramban vesz részt Párizsban, Nürnbergben, Kuipo-ban, Turkuban, Koppenházgában, Rómában, Rejkjavíkban és Romániának több városában.

A kiállítás 2022. április 8. és május 31. között látogatható.

Május 31-én 18:30 órakor kezdődik a kiállítás záró eseménye, a művész jelenlétében.