Expoziția „Evacuare” a artistei Laura Partin se deschide la Roma

Expoziția de desene „Evacuare”, a artistei Laura Partin se deschide miercuri, 19 februarie, ora 18.00, în Galeria de Artă a Accademiei di Romania in Roma. Evenimentul, organizat cu sprijinul Institutului Cultural Român, abordează tema romilor evacuați din casele lor, închiriate în România începând cu anul 2010, până în prezent.

Inspirat de fotografii ale fotojurnaliștilor, articole și reportaje video despre aceste cazuri, proiectul documentează, într-o manieră empatică, vulnerabilă și de excluziune socială a romilor ajunși pe stradă sau în locuințe extrem de precare, după închiderea fabricilor în care lucrau. Prin cele 60 de desene din portofoliu artista își propune să submineze anumite stereotipuri, să sensibilizeze publicul, atrăgând atenția asupra excluziunii sociale în care se regăsesc unele persoane de etnie romă, în contextele societale actuale, atât în România cât și în alte țări.

Unul dintre cele două cazuri documentate de artistă a fost al celor 76 de familii, cuprinzând circa 300 de persoane, care au locuit lângă groapa de gunoi de la Pata Rât din Cluj din 2010 până în 2016, ca urmare a evacuării acestora de la o adresă anterioară. Primăria din Cluj construise clădiri modulare la Pata Rât pentru aceste familii, forțate de circumstanțe să trăiască într-un mediu insalubru, în încăperi prea reduse pentru familii numeroase, care uneori depășeau 15 membri. În 2017 o asociație a reușit, prin finanțări private și externe, să permită unui număr de 35 de familii de la Pata Rât să se mute în apartamente din Cluj.

Cel de-al doilea caz ales și ilustrat de Laura Partin este cel al familiilor evacuate de pe strada Vulturilor din București în 2014, care au locuit în corturi în fața fostelor lor locuințe timp de câteva luni, ca formă de protest împotriva a ceea ce considerau a fi lipsă de protecție socială din partea autorităților. Având venituri foarte scăzute și un statut de evacuați, romii care erau chiriași se considerau îndreptățiți la ajutor social în momentul în care cele 25 de case în care locuiau 100 de persoane au fost retrocedate în manieră irevocabilă proprietarilor de drept.

Expoziția de desene a artistei poate fi vizitată între 19 și 29 februarie 2020, la Galeria de Artă a Accademiei di Romania in Roma.

Laura Partin s-a născut în 1986 la Iași. Are licență în grafică și un master de cercetare interdisciplinară în domeniul teoriei artei. Practica sa artistică este axată pe desen și performance participativ. Subiectele abordate se situează adesea în sfera socială sau, potrivit declarațiilor artistei, „în sfera poeticii existențialiste”. După studiile universitare a obținut bursa „Nicolae Iorga”, de cercetare și creație, timp de doi ani, la Institutul Român de Cercetare și Cultură Umanistă din Veneția. În această perioadă și-a continuat cercetarea despre artă participativă și similaritățile de abordare a realității dintre anumiți artiști contemporani și psihologii sociali. Cercetarea se intitulează „Estetica deziluzionării” și studiază practicile artistice care au ca nucleu construcția unei situații asemănătoare cu o farsă, trasând, pe de altă parte, o genealogie a acestui fenomen în avangardele secolului XX, de la dadaism, suprarealism și futurism și până la letrism, Fluxus și artă conceptuală. În această perioadă a expus în galeria Institutului trei proiecte artistice personale și a participat la un festival internațional de artă contemporană: Morphos - Pixels of Identities. În 2016 a început o teză de doctorat la Universitatea Paris 8, cu aceeași temă de cercetare și, foarte recent, a expus la salonul DDessin. Din 2018 lucrează la Musée des Avelines la Saint-Cloud că mediator cultural.