Expoziția „Care-i firul uitat care mă leagă pe mine de mine?ˮ, semnată de artista Ana Adam, prezentată la ICR Berlin

Institutul Cultural Român „Titu Maiorescu” din Berlin organizează, în colaborare cu Galeria Jecza din Timișoara, prima expoziție personală a artistei timișorene Ana Adam la Berlin, sub o concepție curatorială realizată de Ami Barak, care poate fi vizitată la Galeria ICR Berlin, în perioada 15 septembrie – 19 noiembrie 2023. Vernisajul expoziției „Care-i firul uitat care mă leagă pe mine de mine?” va avea loc în data de 15 septembrie 2023, ora 19.00, concomitent cu săptămâna Berlin Art Week, una dintre cele mai importante manifestări de artă contemporană de pe scena germană.

„Expoziția este o inițiere în opera și universul artistei Ana Adam și reunește lucrări din ultimii cinci ani de producție. În acest răstimp artista nu a încetat să se reinventeze, dezvoltând un univers bazat pe cercetarea miturilor originale, pe relația cu vizibilul și modul în care ea exprimă amprenta corpului și locul său în natură. Expoziția își propune, astfel, să evidențieze relevanța unei opere contemporane, al cărei coeficient este în același timp și politic și vibrant.

Ana Adam este unică în alegerile ei, iar subiectele pe care le abordează tind să fie universale. Artista operează cu noțiuni ca: feminitudine, putere, fragilitate, aparențe, schimbare de formă, într-un gest anistoric. Ea pune în scenă miturile unei feminități rănite, pierdute dar apoi recuperate și împuternicite.

Expoziția «Care-i firul uitat care mă leagă pe mine de mine?» punctează relația dintre feminitatea introspectivă a artistei și arta ca vehicul al acestei călătorii interioare. Firul aței, pe de o parte, și linia virtuală a desenului, pe cealaltă, sunt firele Ariadnei din mitologie care conduc la ieșirea din labirintul ancestral al societății care a subminat femininul.

Artista desenează și coase basme vizuale, inventează metode și puncte de vedere. Poveștile tratează puterea, recunoașterea sa, forța ei de recuperare și preluarea acestei forțe interioare care funcționează ca o exergă prin care încearcă să capteze emoția în așa fel, încât să dispună de ea și să o facă să apară după bunul plac. Pe lângă desene în cerneală, ea creează și desene cusute, rezultatul împletirii informale a firelor de ațe traversând stofa sau hârtia, ca o altă manieră de a aborda desenul.

Arta Anei Adam este mărturia unei realități transfigurate, atât ficționale cât și înrădăcinate, căreia ea îi dă sens. Artista, care trăiește și lucrează la Timișoara, este fără doar si poate o revelație și din această pricină, promovarea ei este mai mult decât o datorie, un imperativ.ˮ - curator Ami Barak