EXPO | Pogromul de la Iaşi

EXPO | Pogromul de la Iasi

Expoziţie de fotografie

Sala de conferinţe a Institutului cultural român de la Paris

1 rue de l'Exposition 75007 Paris

5 - 22 mai 2016

Vernisaj joi, 5 mai, orele 19.00


Cu ocazia vernisajului, expoziţia va fi prezentată de istoricul şi ambasadorul Adrian Cioroianu, Reprezentant permanent al României pe lângă UNESCO. 


Expoziția este organizată de Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel" şi de Ministerul Afacerilor Externe, cu sprijinul Muzeului Memorial al Holocaustului de la Washington şi prezentată de Ambasada României în Franţa şi Institutul cultural român de la Paris.


Eveniment organizat cu ocazia președinției române a Alianței Internaționale pentru Rememorarea Holocaustului (IHRA).
În anul 2016 România comemorează 75 de ani de la tragicul episod al pogromului de la Iași.

Peste 13 000 de evrei au fost asasinaţi în nouă zile la Iaşi. Pogromul de la Iaşi a fost cel mai mare masacru de pe teritoriul României în epoca modernă și primul masacru antisemit major de la declanșarea operațiunii Barbarossa împotriva Uniunii Sovietice (22 iunie 1941), la care România lui Ion Antonescu a participat ca aliat al Germaniei naziste. Tragedia din Iași a schimbat brutal profilul demografic, social, economic și cultural al Iașului, un oraș în care evreii reprezentau până atunci jumătate din populație și a cărui funcționare depindea de mecanismele de conviețuire și acomodare stabilite între creștini și evrei.

Pogromul de la Iaşi este în acelaşi timp unul din evenimentele cele mai bine documentate din istoria Holocaustului deoarece trupele germane, prezente în oraş, erau autorizate să folosească un aparat de fotografiat pentru a trimite « amintiri » de pe frontul de est familiilor lor. Masacrul a fost fotografiat de asemenea şi de membri ai armatei române aflaţi la faţa locului.


Expoziţia este alcătuită din 14 panouri (roller-up) cu fotografii ale progromului şi texte explicative în română şi franceză, organizate pe patru capitole : « Masacrul în oraş », « Trenurile morţi », « Procesul criminalilor de război » şi « Victime ale Pogromului ».