Duo-ul artistic ANTICAMERA la Viena

Duo-ul artistic ANTICAMERA, format din Gloria Luca și Tudor Pătrașcu, participă la un program de rezidenţe oferit de Cancelaria Federală a Austriei în cooperare cu KulturKontakt Austria. În perioada 12-21 iunie, Cancelaria Federală a Austriei găzduieşte expoziţia cu lucrările realizate de artiştii internaţionali aflaţi în rezidenţă la Viena: Manu Blázquez (Spania), Kelly Lloyd (SUA), ANTICAMERA (Gloria Luca şi Tudor Pătraşcu - România), Saša Tatić (Bosnia şi Herţegpvina), Robin Waart (Olanda) şi Catherine Sarah Young (Filipine).

Vernisajul expoziţiei a avut loc în data de 11 iunie 2018.

ANTICAMERA este un duo colaborativ format din Gloria Luca (n. 1988) și Tudor Pătrașcu (n. 1979) în anul 2014. Înțeles în sens comun drept cameră de așteptare, situată la intrarea într-un birou de lucru / cabinet al unei persoane aflate în serviciul public, termenul de „anticameră” funcționează ca o metaforă a premeditării unor acțiuni, care problematizează flexibilitatea noțiunii de spaţiu din perspectivă conceptuală. În cercetarea artistică, ANTICAMERA operează cu instrumente aflate în zona practicilor vizuale inter-mediale şi multidisciplinare.

Primul proiect artistic realizat în această formulă, intitulat „Trecutul Continuu”, a fost expus la galeria N. Tonitza din Iaşi, în 2014. Un an mai târziu, grupul a participat în cadrul programului internaţional Ateljé Stundars Artist in Residence, susţinut de instituţia KulturÖsterbotten, Solf, Finlanda.

ANTICAMERA este un grup artistic independent, denumirea fiind atribuită şi studioului personal de creaţie al lui Tudor Pătrașcu, din strada Armeană (acordat de U.A.P. Iaşi). În intenţia de a demitiza asocierea atelierului unui artist cu un „turn de fildeş“, ANTICAMERA îsi propune să deschidă atelierul ca spaţiu social de lucru, transformându-l ocazional într-o platformă culturală alternativă în contextul căreia vor fi organizate seri de video-proiecţie, expoziţii cu o singură piesă, prezentări de portofolii si workshop-uri gratuite cu artişti invitaţi. Scopul de bază al grupului nu vizează consolidarea unor politici ale imaginii existente, ci asumarea diversităţii, în sensul calibrării echilibrului dintre instrumentarul teoretic şi susţinerea vizuală a discursului artistic. De asemenea, se urmăreşte investigarea semnificaţiilor acţiunii în raport cu diferitele accepţiuni ale conceptului de spaţiu.