DIALOGOS 4: DISCUȚIE CU MARIE-FRANCE RAFAEL

Loc: Galeria RKI, Reinhardtstr. 14, 10117 Berlin.

Dată: 19 iunie 2018, ora 19.00.

Al patrulea eveniment din seria „Dialogos” o are ca invitată pe Marie-France Rafael, care va susține o prezentare intitulată „Imaginary Display(s)”.

Expozițiile contemporane prezintă situații construite în mod artistic și moduri de expunere. Așadar întâlnim tot mai des un tip de artă care adoptă caracterul unei situații de expunere. Prezentarea însăși devine în acest mod o lucrare constituentă și premisa procesului, precum și precondiția procesului artistic. Acest aspect reprezintă una dintre tezele principale ale celei mai recente monografii a cercetătoarei Marie-France Rafael, intitulată „Reisen ins Imaginativ. Künstlerische Displays und Situationen“. Cercetarea menționată a determinat-o pe Marie-France Rafael să își lărgească căutările teoretice prin realizarea unei expoziții performative: „Imaginary Display(s) – Exhibition as Film / Film as Exhibition“ la BNKR Munich, care prezintă tot ceea ce în mod normal este ascuns publicului: procesul de dezvoltare a unei expoziții și producția unui film. Marie-France Rafael va prezenta ideile care au stat la baza expoziției și modul cum aceasta s-a desfășurat.

Marie-France Rafael a studiat istoria artei la Berlin și Paris și deține titlul de doctor obținut laFreie Universität Berlin. În perioada 2011- 2014 a fost cercetător asociat în cadrul Collaborative Research Center 626: Aesthetic Experience and the Dissolution of Artistic Limits,Freie Universität Berlin. În prezent lucrează ca și cercetătoare în cadrul Universității Muthesius din Kiel, Departamentul de strategii spațiale și predă totodată la Academia de Arte Frumoase din Münster.Anul trecut a publicat monografia intitulată „Reisen ins Imaginativ. Künstlerische Displays und Situationen“ (Köln: Walther König, 2017).Alte publicații: Ari Benjamin Meyers. Music on Display(Köln: Walther König, 2016) și Pierre Huyghe.On Site (Köln: Walther König, 2013).

ICR Berlin demarează anul acesta o serie lunară de întâlniri, intitulată „Dialogos”, cu scopul de a oferi un spațiu de interacțiune socială, de a crea o platformă de discuții și de a realiza un schimb de idei.Sunt invitați specialiști români și internaționali din diverse domenii, care își vor prezenta proiectele de cercetare sau artistice și le vor discuta cu publicul participant.

Evenimentul are loc în limba engleză. Intrare liberă.