Dansuri româneşti în Spania - Junii Sibiului la Soria, Alicante și Roquetas de Mar

În perioada 26-29 iulie, Ansamblul folcloric profesionist Cindrelul-Junii Sibiului a susţinut, la invitaţia Institutului Cultural Român de la Madrid, spectacole la Soria, Alicante şi Roquetas de Mar (Almeria).

Primul spectacol a avut loc luni, 26 iulie, la Soria, în cadrul primei ediţii a Festivalului Internaţional "Musicas del Mundo", organizat de Primăria oraşului istoric din comunitatea Castilla şi Leon. Pe scena din Plaza Mayor, în faţa a peste 600 de spectatori, Junii Sibiului au prezentat cu măiestrie dansuri tradiţionale din zone folclorice diferite (Transilvania, Moldova, Oltenia, Muntenia, Banat, Dobrogea), în costume specifice fiecărei regiuni. Publicul spaniol şi românii prezenţi s-au prins, la finalul spectacolului, într-o periniţă, împreună cu dansatorii.

Turneul a continuat, pe 27 iulie, la Alicante, pe malul Mării Mediterane. Spectacolul, organizat de ICR Madrid în colaborare cu Asociaţia "ARIPI", Universitatea din Alicante şi Primăria Alicante, s-a desfăşurat pe una dintre cele mai cunoscute scene în aer liber din oraş – Concha de la Explanada, situată pe faleză, în faţa a 700 de persoane, majoritatea spanioli şi turişti străini. Dacă la Soria publicul şi-a învins timiditatea şi a dansat preţ de mai bine de o oră pe ritmurile maeştrilor instrumentişti, la Alicante, ropotele de aplauze nu au contenit minute în şir. Spectatorii au fost impresionaţi de frumuseţea dansurilor, de cântecele interpretate de solistul vocal Daniel Rosalim şi de recitalul de vioară cu fragmente de George Enescu sau Ciprian Porumbescu.

Organizat în colaborare cu Primăria oraşului şi Consulatul General al României de la Sevilla, ultimul spectacol din cadrul turneului s-a desfășurat pe 29 iulie, pe scena Amfiteatrului din Portul Roquetas de Mar. 500 de români au venit să danseze împreună cu Junii Sibiului la spectacolul la care au fost prezenţi, de asemenea, primarul din Roquetas de Mar, domnul Gabriel Amat şi Consulul General al Romaniei la Sevilla, doamna Monica Știrbu. La final, doamna Silvia Macrea, directoarea Ansamblului, i-a îndemnat pe românii care locuiesc în Spania să transmită copiilor lor dragostea pentru folclor şi tradiţie.

Sobrietatea şi autenticitatea costumelor, grija pentru puritatea textului, a mişcărilor şi a liniilor melodice, carisma scenică a Ansamblului Cindrelul-Junii Sibiului au fost admirate de publicul spaniol, organizatorii turneului primind, după evenimente, numeroase mesajele de mulțumire și apreciere.