- 1 September 2021 - 2 September 2021
- Etichete Institutul Cultural Român ICR ICR Chișinău Eminescologi Mihai Eminescu
ICR Chișinăususține proiectulCongresul Mondial al Eminescologilor, ediţia a X-a, Eminescu și lumea valorilordezvoltat în parteneriat cuAcademia de Științe a Moldovei (AȘM) și cu Centrul Academic Internațional Mihai Eminescu din Chișinău. Deschiderea solemnă va avea loc înSala Azurie a AȘM în data de 01 septembrie 2021, cu începere de la orele 09.00 și laCentrul Academic Internațional Mihai Eminescuîn data de 02 septembrie 2021.Vor prezenta scurte alocuțiuni acad. Mihai Cimpoi - președintele Congresului Mondial al Eminescologilor, acad. Ion Tighineanu - președintele AȘM, acad. Valeriu Matei - directorul ICR Mihai Eminescu.
De asemenea, va susține o prezentare despre opera eminesciană în data de 01 septembrie 2021 conf.univ. Pompiliu Crăciunescu de laUniversitatea de Vest din Timișoara: Eminescu și problema culturii.
În data de 02 septembrie, începând cu orele 12.00, la Centrul Academic Internațional Eminescu din Chișinău, sub genericul ediției a X-a: Eminescologia - noi apariții editoriale, noi traduceri, se vor desfășura următoarele activități de către toți invitații și participanții la congres: scurte alocuțiuni și intervenții; trecerea în revistă și analiza noilor studii consacrate operei eminesciene, a traducerilor făcute în mai multe areale culturale, mese rotunde etc. Vor fi prezentate edițiile noi apărute în țară și în străinătate. Se va contura, astfel, un tablou sinoptic al operelor traduse (ce se traduce și calitatea traducerilor), evidențierea modului în care se implică instituțiile statale, societățile culturale, universitățile și centrele de cultură. De asemenea, vor fi prezentate noile achiziții de carte efectuate de Centrul Academic Internațional „Mihai Eminescu”.
Comunicările și luările de cuvânt vor fi publicate în presa periodică, în revistele cu profil științific ale Academiei Române și ale AȘM, în buletinul special „Mihai Eminescu”.
Pompiliu Crăciunescu(n. 1963) este autorul cărţilor Eminescu — Paradisul infernal şi transcosmologia (2000) şi Strategiile fractale (2003); Vintila Horia. Translittérature et réalité, Editions L’Homme indivis, 2008; a publicat studii în reviste şi volume colective din ţară şi străinătate. Este membru al CIRET (Centre International de Recherches et Études Transdisciplinaires) din Paris, al Uniunii Scriitorilor din România şi conferenţiar la Universitatea de Vest din Timişoara. 1982: Bacalaureat în Filologie-Istorie, Liceul Pedagogic Drobeta Turnu-Severin. Două premii I la faza finală a Olimpiadei Nationale „Mihai Eminescu” (editiile Satu Mare, 1980 și Focsani, 1981). Membru al Cenaclul literar „Danubius”, Drobeta Turnu-Severin (1979-1982) · 1987: Diploma de Licentăîn Limba și literatura română – Limba și literatura franceză la Facultatea de Filologie a Universitătii din Timisoara 1997: Doctorat în Filologie cu teza Eminescusi secolul XX. Gândirea ascunsă.Congresul, inițiat în anul 2012 de academicianul Mihai Cimpoi, își propune ca prim obiectiv promovarea valorilor culturale românești în lume, trecerea în revistă a noilor studii și articole despre opera și personalitatea lui Eminescu și a traducerilor care sau efectuat în diferite țări. Cele opt ediții ale Congresului care s-au desfășurat, cu sprijinul ICR Chișinău, au demonstrat un viu interes manifestat de specialiștii în domeniu din diverse arealuri culturale, fiind prezenți exegeți și traducători din Italia, Franța, Spania, Bulgaria, Suedia, Serbia, Marea Britanie, Albania, Federația Rusă, Ucraina, China, Turcia ș.a. Din anul 2000 este membru activ al Centrului International de Cercetări și Studii Transdisciplinare / Centre International de Recherches et Etudes Transdisciplinaires (C.I.R.E.T.) – Paris 1999-2001: Membru al «Groupe 21», asociație stiințifică transdisciplinară patronată de C.I.R.E.T. și Groupe des Editions du Rocher, Paris 2000: Membru și reprezentant în România al Asociaței franceze Solidarité Sebis-Roumanie (O. N. G.). A primit Diploma de excelență pentru deschiderea de orizonturi noi în poetica blagiană, Festivalul internațional „Lucian Blaga”, Cluj-Napoca, 2005 Premiul National de Istorie și Critică literară „Petru Cretia», acordat de Memorialul Ipotesti – Centrul National de Studii „Mihai Eminescu”, ediția I, 2006 Diploma de Cetătean de onoare al Ipoteștilor, Primăria comunei Mihai Eminescu, 2007.
Accesul publicului este gratuit, cu respectarea măsurilor sanitare impuse de pandemia COVID – 19.